Οι διαταραχές εκσπερμάτισης εμφανίζονται όταν ένας άνδρας αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την εκσπερμάτισή του ακόμα κι αν βρίσκεται σε πλήρη διέγερση. Διακρίνονται στις παρακάτω 6 κατηγορίες:

• Πρόωρη εκσπερμάτιση. Χαρακτηρίζεται από το ότι ο άνδρας φτάνει σε εκσπερμάτιση πριν από το επιθυμητό για τον ίδιο και τη σύντροφο. Αυτό μπορεί να συμβεί στον άνδρα από την πρώτη του σεξουαλική επαφή (πρωτοπαθής) ή μετά από μια περίοδο φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας (δευτεροπαθής). Εκτιμάται ότι το 1/3 των ανδρών εμφανίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση κάποια στιγμή στη ζωή τους αλλά μόνο το 10% νιώθουν τόσο μεγάλη δυσφορία ώστε να ζητήσουν βοήθεια.

• Καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Στην περίπτωση αυτή η εκσπερμάτιση διαρκεί περισσότερο από το επιθυμητό ακόμα κι αν έχει προηγηθεί ικανοποιητικός ερεθισμός και ο άνδρας έχει πλήρη στύση. Διακρίνεται επίσης σε πρωτοπαθή(από την πρώτη σεξουαλική επαφή) και δευτεροπαθή(εμφάνιση μετά από μια φυσιολογική περίοδο λειτουργίας). Εκτιμάται ότι το 1%-4% των ανδρών έχουν καθυστερημένη εκσπερμάτιση.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι άνδρες που υποφέρουν από καθυστερημένη εκσπερμάτιση δυσκολεύονται κατά τη σεξουαλική επαφή με σύντροφο αλλά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκσπερμάτιση όταν αυνανίζονται.
• Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση: Χαρακτηρίζεται από την απουσία εκσπερμάτισης. Όταν συμβαίνει συνεχώς σε κάθε σεξουαλική επαφή ονομάζεται γενικευμένη ενώ όταν εμφανίζεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ονομάζεται περιστασιακή.
• Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Στην περίπτωση της παλίνδρομης εκσπερμάτισης το σπέρμα αντί να προωθηθεί προς την έξοδο του από το πέος μεταφέρεται προς την ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με την ούρηση. Δεν είναι μια κατάσταση βλαπτική για τον άνδρα αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.
• Αντιλαμβανόμενη μείωση του όγκου εκσπερμάτισης: Οι άνδρες με αυτή τη διαταραχή παρατηρούν ότι ο όγκος του σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση είναι μικρότερος από αυτόν που είχαν στο παρελθόν.
•Μειωμένη δύναμη εκσπερμάτισης: Συμβαίνει όταν το σπέρμα εκτινάσσεται με λιγότερη δύναμη σε σύγκριση με το παρελθόν.
Με εξαίρεση την πρόωρη εκσπερμάτιση, οι υπόλοιπες διαταραχές εκσπερμάτισης δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Μια μελέτη του 2015, ωστόσο, δημοσιευμένη στο The Journal of Sexual Medicine έριξε φως στο ζήτημα της συχνότητας εμφάνισης της καθυστερημένης εκσπερμάτισης, της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης, του μειωμένου όγκου εκσπερμάτισης και της μειωμένης δύναμης εκσπερμάτισης.
Αμερικανοί επιστήμονες συνέλλεξαν πληροφορίες από 988 άνδρες με διαταραχές εκσπερμάτισης. Το 88% των ανδρών είχαν αντιλαμβανόμενο μειωμένο όγκο εκσπερμάτισης και το 81% ανέφερε μειωμένη δύναμη εκσπερμάτισης. Το 62% ανέφερε καθυστερημένη εκσπερμάτιση και το 37% ανεσταλμένη. Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα ποσοστά ισχύουν για τους άνδρες της μελέτης οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή εκσπερμάτισης και δεν μπορούν να γενικευτούν στον ανδρικό πληθυσμό. Η εν λόγω μελέτη έδειξε επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών (88%) είχαν παραπάνω από μια διαταραχές εκσπερμάτισης.
Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την εκσπερμάτισή τους να μιλήσουν στον ιατρό τους

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης