Η έρευνα δείχνει ότι ο αυνανισμός, καθώς και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες που οδηγούν σε σεξουαλική ευχαρίστηση ή οργασμό, προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών και χημικών ουσιών που εμπλέκονται στο κέντρο ανταμοιβής κι ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Σε αυτές  περιλαμβάνονται:

Ντοπαμίνη: Γνωστή ως ορμόνη «ευτυχίας», η ντοπαμίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται στα κίνητρα, την κίνηση και την αναζήτηση ανταμοιβής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη « της αγάπης », η ωκυτοκίνη σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορικών και φυσιολογικών επιδράσεων, όπως η προώθηση σεξουαλικών, κοινωνικών και μητρικών συμπεριφορών που σχετίζονται με την ευτυχία. Η ορμόνη βοηθά επίσης στην υποστήριξη της ευεξίας, της θετικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της ανάπτυξης και της θεραπείας.

Σεροτονίνη: Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που διαμεσολαβεί για την αίσθηση της  ευτυχίας, της αισιοδοξίας και της ικανοποίησης. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σεροτονίνης και αύξησης της διάθεσης.

Ενδορφίνες: Οι ενδορφίνες είναι γνωστές ως  χημικές ουσίες που μειώνουν τον πόνο καλύτερα από τη μορφίνη. Είναι επίσης υπεύθυνες για την ευχαρίστηση  που σχετίζεται με την άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προλακτίνη: Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που προάγει την φυσιολογική απόκριση στην αναπαραγωγή, τη διαχείριση του στρες και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Ενδοκανναβινοειδή: Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι ζωτικής σημασίας για συμπεριφορές που σχετίζονται με την ανταμοιβή όπως η άσκηση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και το φαγητό. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση διεργασιών  όπως ο πόνος, η φλεγμονή, ο μεταβολισμός, η καρδιαγγειακή λειτουργία, η μάθηση και η μνήμη, το άγχος, η κατάθλιψη και ο εθισμός.

Νορεπινεφρίνη / νοραδρεναλίνη: Πρόκειται για έναν διεγερτικό νευροδιαβιβαστή που αυξάνει και ρυθμίζει τη μετάδοση της ντοπαμίνης, της ουσίας που συνδέεται με τα επίπεδα ευτυχίας.

Αδρεναλίνη: Η αδρεναλίνη μειώνει το άγχος βοηθώντας στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού , των διαμέτρων των αιμοφόρων αγγείων και των αεραγωγών ενώ ρυθμίζει και πτυχές του μεταβολισμού.

Η απελευθέρωση των ορμονών αυτών έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης