Το σεξ μπορεί να είναι μια απόλαυση που συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Καθώς όμως η ηλικία αυξάνεται, το άτομο βιώνει σωματικές αλλαγές, στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί.
Οι άνδρες πολύ συχνά εμφανίζουν στυτικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με την αύξηση της ηλικίας, όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Η στυτική δυσλειτουργία, ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σήμερα με φαρμακευτική αγωγή, ενέσεις, συσκευές κενού καθώς και με το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης.
Ακόμη μία σωματική αλλαγή των ανδρών που σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας κι επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή είναι η μείωση των επίπεδων τεστοστερόνης. Όσο η ηλικία αυξάνεται, τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν, μειώνοντας με τη σειρά τους τη libido και τη στυτική λειτουργία. Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει.
Στις γυναίκες σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν με την αύξηση της ηλικίας στον κόλπο τους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Όταν οι ωοθήκες μιας γυναίκας σταματούν να παράγουν ωάρια, παράγουν επίσης λιγότερα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που διατηρούν τον κόλπο ελαστικό και υγρό. Ως αποτέλεσμα, τα τοιχώματα του κόλπου λεπταίνουν, ξηραίνονται και ο κόλπος γίνεται πιο κοντός και στενός. Κάποιες γυναίκες αναπτύσσουν μια φλεγμονώδη κατάσταση που ονομάζεται ατροφική κολπίτιδα.
Για να μπορέσουν να έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς δυσφορία, κάποιες γυναίκες χρησιμοποιούν λιπαντικά με βάση το νερό ή μια συνταγογραφημένη ενδοκολπική κρέμα οιστρογόνων. Άλλες επιλέγουν τη λύση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση όλων των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες η αύξηση της ηλικίας μπορεί να φέρει επιπλέον αλλαγές που κάνουν τη σεξουαλική επαφή ακόμα δυσκολότερη, όπως είναι για παράδειγμα ο πόνος από κάποιο χειρουργείο, από την αρθρίτιδα ή από άλλα ιατρικά προβλήματα.
Κάποια ζευγάρια είναι σημαντικό να δοκιμάσουν διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις, έτσι ώστε να βρουν ποια κάνει τη σεξουαλική επαφή πιο άνετη και απολαυστική, ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα βοηθήματα, όπως είναι μαξιλάρια για την καλύτερη στήριξη του σώματος.

Τέλος, είναι σημαντικό να εξερευνήσουν άλλες σεξουαλικές πρακτικές πέραν της συνουσίας, καθώς και να επιλέγουν τη σωστή στιγμή για τη σεξουαλική δραστηριότητα, όταν δηλαδή το σώμα είναι πιο ξεκούραστο και ο πόνος υποχωρεί.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης