Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά το γυναικείο προφυλακτικό προσφέρει αποτελεσματική αντισύλληψη στο 95% των περιπτώσεων αφήνοντας ένα περιθώριο αποτυχίας της τάξης του 5%. Οι στατιστικές ωστόσο δείχνουν ότι εξαιτίας μη συνεπούς χρήσης  το ποσοστό επιτυχίας του γυναικείου προφυλακτικού δεν ξεπερνά το 79%. Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι κάθε χρόνο μένουν έγκυες 21 στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν γυναικείο προφυλακτικό. Το ανδρικό προφυλακτικό έχει αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας 85%.  Ανεξάρτητα λοιπόν από τον τύπο του προφυλακτικού που θα χρησιμοποιήσει ένα ζευγάρι είναι πολύ σημαντική η σωστή τους χρήση.

Πιο συγκεκριμένα το γυναικείο προφυλακτικό έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αναφορικά με τη χρήση και την αποτελεσματικότητά του. Καταρχάς είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το γυναικείο προφυλακτικό μπορεί να τοποθετηθεί έως και 8 ώρες πριν από τη συνουσία με αποτέλεσμα να μη διακόπτεται η ροή της σεξουαλικής δραστηριότητας και να επιτρέπει μι πιο αυθόρμητη σεξουαλική εμπειρία. Επίσης είναι εύκολο στην τοποθέτηση του, δίνει στη γυναίκα τον έλεγχο της αντισυλληπτικής προστασίας και δεν απαιτείται η στύση του άνδρα για να διατηρηθεί στη θέση του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας ενώ δεν επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών. Δεν περιέχει λατέξ άρα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άτομα αλλεργικά σε αυτό. Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση σπερματοκτόνου καθώς και με τη χρήση ενός λιπαντικού με βάση το νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα ο εξωτερικός του δακτύλιος μπορεί να ενισχύσει τον κλειτοριδικό ερεθισμό σε κάποιες γυναίκες. Επίσης το γυναικείο προφυλακτικό καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή από το ανδρικό, κάτι που ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και του έρπητα. Τέλος οι γυναίκες δε χρειάζεται να ανησυχούν για το νούμερο του προφυλακτικού καθώς είναι ένα και μοναδικό που προσαρμόζεται σε όλες.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη χρήση του γυναικείου προφυλακτικού. Καταρχάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στον κόλπο, το αιδοίο, τον πρωκτό ή το πέος ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση. Μπορεί επίσης να γλιστρήσει από τον κόλπο κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Ο σεξουαλικός ερεθισμός ενδέχεται να μειωθεί, ενώ παράλληλα η χρήση του ενδέχεται να προκαλεί θόρυβο κατά τη διάρκεια της επαφής. Σε κάθε περίπτωση είναι λιγότερο διακριτικό από άλλες μεθόδους αντισύλληψης και περισσότερο δυσεύρετο σε σύγκριση με τα ανδρικά προφυλακτικά.

Τονίζεται επίσης ότι ακόμα κι αν μπορεί να παραμείνει στη θέση του για μεγάλο διάστημα είναι αυστηρά μίας χρήσης όπως και το ανδρικό. Ένα από τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα του γυναικείου προφυλακτικού είναι ότι δεν έχει εγκριθεί η χρήση του κατά το πρωκτικό σεξ. Επίσης χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριώσει την αποτελεσματική προστασία του έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι εάν χρησιμοποιηθεί σωστά και μόνο τότε το γυναικείο προφυλακτικό προφυλάσσει σε ένα βαθμό από τα ΣΜΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαβάζονται οι οδηγίες χρήσης πριν από την τοποθέτηση και να ελέγχονται η ημερομηνία λήξης αλλά και η ακεραιότητα του προφυλακτικού. Το προφυλακτικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται από την αρχή μέχρι το τέλος της πράξης και να ανανεώνεται σε κάθε νέα επαφή. Τονίζεται τέλος ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ένα γυναικείο προφυλακτικό ταυτόχρονα με ένα ανδρικό καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος σχισίματος.  

Για οποιαδήποτε ερώτηση αναφορικά με τη χρήση του γυναικείου προφυλακτικού η γυναίκα μπορεί να ρωτήσει τον ιατρό της.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης