Η χρήση υπερβολικών ποσοτήτων ναρκωτικών και αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου με πολλούς τρόπους. Η στυτική δυσλειτουργία, η μειωμένη libido, καθώς κι άλλα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να συνδέονται με την κατάχρηση ουσιών. Επιπρόσθετα, τα άτομα που βρίσκονται σε απεξάρτηση και αποκατάσταση έρχονται συχνά αντιμέτωπα με διάφορες ψυχολογικές διαδικασίες που καλούνται να επεξεργαστούν, όπως είναι η διαχείριση παλιών τραυμάτων σεξουαλικών ή άλλου τύπου, καθώς και η αποκατάσταση των διαπροσωπικών σχέσεων που έχουν υποστεί τις συνέπειες του εθισμού.

Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι τα άτομα που αναρρώνουν από τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ μπορούν, καταβάλλοντας την ανάλογη προσπάθεια, να έχουν υγιείς σεξουαλικές σχέσεις. Ιδιαίτερα βοηθητικά στην πορεία αυτή μπορεί να είναι τα βήματα που ακολουθούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ένας ολοκληρωμένος ιατρικός έλεγχος: Μέσω ενός ολοκληρωμένου ελέγχου, ο ιατρός θα μπορέσει να διακρίνει τις πιθανές αιτίες κάποιων σεξουαλικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, οι διαβητικοί άνδρες αντιμετωπίζουν συχνά στυτικά προβλήματα, ενώ οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση υποφέρουν από κολπική ξηρότητα. Η χρήση ουσιών και αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γενική υγεία κι ευεξία του ατόμου, επηρεάζοντας παράλληλα και τη σεξουαλική του υγεία. Ένας ειδικός μπορεί να προτείνει θεραπείες και στρατηγικές αντιμετώπισης, έτσι ώστε το άτομο να διαχειριστεί τις όποιες αλλαγές παρατηρεί στη σεξουαλικότητά του.

• Πιθανή αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής: Παράλληλα με τον ιατρικό έλεγχο ο ιατρός είναι σημαντικό να ρωτήσει ποια φάρμακα λαμβάνει το άτομο, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να έχουν σεξουαλικές παρενέργειες. Για παράδειγμα, η μεθαδόνη μπορεί να βοηθήσει κάποια άτομα στην απεξάρτησή τους από την ηρωίνη ή άλλα οπιοειδή, αλλά ενδέχεται επίσης να έχει σεξουαλικές παρενέργειες, όπως είναι η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες. Η λήψη άλλων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη libido, ενώ επίσης μπορεί να προκαλέσει στυτικά προβλήματα. Κάποιες φορές η λύση δίνεται με μια κατάλληλη προσαρμογή της δοσολογίας. Οι ασθενείς, όμως, δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στη θεραπεία τους χωρίς την καθοδήγηση του ιατρού.

• Συμβουλευτική και θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών: Για κάποιους ασθενείς η χρήση ουσιών και αλκοόλ είναι ένας τρόπος διαχείρισης μιας σεξουαλικής κακοποίησης που συνέβη στο παρελθόν ή άλλων τραυματικών γεγονότων. Άλλοι μπορεί να πίνουν ή να παίρνουν ναρκωτικά σαν απάντηση στον αγώνα τους να αποδεχτούν την ομοφυλοφιλία τους ή να διαχειριστούν τα αισθήματά τους αναφορικά με την ταυτότητα του φύλου τους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και τις πεποιθήσεις τους, να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, καθώς και να αναπτύξουν ένα υγιές υποστηρικτικό σύστημα. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να μάθουν σημαντικές πληροφορίες και τεχνικές σχετικά με την επικοινωνία, την αποκατάσταση των σχέσεων και τις ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική φυσική άσκηση μπορεί να βελτιώσουν τόσο τη γενική όσο και τη σεξουαλική υγεία του ατόμου.

• Η υιοθέτηση ενός αργού ρυθμού: Κάποιοι ειδικοί του εθισμού συστήνουν στους ασθενείς τους να μη βιάζονται όταν ξεκινούν νέες σεξουαλικές σχέσεις. Η προσέγγιση αυτή δίνει στα άτομα περισσότερο χρόνο να ανακτήσουν τη ζωή τους τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία απεξάρτησης.

Πηγή: www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης