Πώς η προσωπική σχέση επηρεάζει τη φυσική δραστηριότητα σε άνδρες και γυναίκες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019, 08:39
Πώς η προσωπική σχέση επηρεάζει τη φυσική δραστηριότητα σε άνδρες και γυναίκες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της Γης δεν είναι αρκετά σωματικά δραστήριο. Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα είναι θεμελιώδης για την καλή υγεία και ευεξία. Προστατεύει από τα χρόνια νοσήματα μέσω της ρύθμισης του σωματικού βάρους και της βελτίωσης της χρήσης της ινσουλίνης από το σώμα, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία της καρδιάς, καθώς ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προάγει την καλή υγεία των αγγείων. Ταυτόχρονα, βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακό νόσημα.

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων συστήνουν στους ενηλίκους 150 λεπτά φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης ανά εβδομάδα ή 75 λεπτά, εάν η ένταση είναι υψηλή. Επίσης, συστήνονται δραστηριότητες που προάγουν τη μυϊκή ενδυνάμωση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Κάποια άτομα αντλούν ευχαρίστηση από τη σωματική δραστηριότητα, ενώ κάποια άλλα την αντιμετωπίζουν σαν πρόκληση. Πολλές φορές τα χρόνια προβλήματα υγείας, η κόπωση και η διάθεση αποτελούν παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τις επιλογές του τρόπου ζωής. Οι αλλαγές στην προσωπική ζωή του ατόμου ενδέχεται επίσης να δημιουργήσουν νέες ρουτίνες και συνήθειες που ίσως επηρεάσουν τη φυσική δραστηριότητα.

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι οι αλλαγές σε επίπεδο προσωπικής σχέσης επηρεάζουν τη φυσική δραστηριότητα και στα δύο φύλα. Τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο «Scandinavian Journal of Public Health». Οι ερευνητές μέτρησαν τη φυσική δραστηριότητα ανδρών και γυναικών με τη χρήση βηματομετρητών κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών. Κατ' αρχάς βρέθηκε ότι η χρήση βηματομετρητή αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα έως και 3-4 χρόνια μετά την έναρξή της.

Βρέθηκε, επίσης, ότι οι άνδρες που είχαν πρόσφατα χωρίσει έκαναν λιγότερα βήματα σε σύγκριση με τους άλλους, καθώς και ότι οι γυναίκες που είχαν ξαναπαντρευτεί κατά τη διάρκεια της μελέτης μείωσαν τον συνολικό αριθμό των βημάτων τους σε σύγκριση με όσες διατηρούσαν μια σταθερή σχέση. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι περισσότερα βήματα έκαναν άνδρες και γυναίκες υψηλοτέρου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συνιστώμενος στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα δεν προϋποθέτει την εγγραφή σε κάποιο γυμναστήριο ή κέντρο άθλησης. Μπορεί να επιτευχθεί από όλους με υγιεινές επιλογές, που περιλαμβάνουν περισσότερο περπάτημα και λιγότερη οδήγηση, καθώς και τον περιορισμό της χρήσης του ανελκυστήρα. Παράλληλα, οι δύο σύντροφοι μπορούν να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον, ώστε να υιοθετηθούν αυτές οι αλλαγές και να εδραιωθούν ως συνήθειες.

Δρ. Κωνσταντινίδης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019, 10:26