Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, οι συμφύσεις της κλειτορίδας ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικό πόνο και η εξέταση ρουτίνας από τους ειδικούς θα μπορούσε να ωφελήσει κάποιες γυναίκες με σεξουαλική δυσλειτουργία. Ειδικότερα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη συχνότητα και στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης των κλειτοριδικών συμφύσεων.

Στη γυναικεία ανατομία η βάλανος της κλειτορίδας, το ορατό και πιο ευαίσθητο τμήμα της δηλαδή, καλύπτεται από την κλειτοριδική καλύπτρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να γίνει με ευκολία η έλξη της καλύπτρας, ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος της κλειτορίδας. Στις γυναίκες που έχουν κλειτοριδικές συμφύσεις, όμως, κάποιες περιοχές της καλύπτρας προσκολλώνται στη βάλανο, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η έλξη της. Επιπλέον η περιοχή μπορεί να μολυνθεί ή να φλεγμαίνει, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί οίδημα, ευερεθιστότητα, πόνος ή υπερευαισθησία. Κάποιες γυναίκες παρομοιάζουν την αίσθηση που έχουν με αυτή που προκαλεί ένας κόκκος άμμου στο μάτι. Παράλληλα, πολλές εμφανίζουν σεξουαλικά προβλήματα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ευρήματα αιδοιοσκοπήσεων από 614 γυναίκες, οι οποίες αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι γυναίκες επίσης συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και υποβλήθηκαν σε ορμονικές εξετάσεις.

Βρέθηκε ότι το 23% των γυναικών θα μπορούσε να διαγνωστεί με κλειτοριδικές συμφύσεις σε ένα ή περισσότερα σημεία. Από αυτές το 44% ήταν ήπιες, το 34% μέτριας σοβαρότητας και το 30% σοβαρές. Οι γυναίκες που είχαν σοβαρές συμφύσεις ήταν συνήθως νεότερες, με μέση ηλικία τα 40 έτη. Η εξέταση του ιατρικού ιστορικού έδειξε ότι το 71% είχε μυκητιάσεις και το 56% ουρολοιμώξεις. Επίσης, σχεδόν το 1/4 είχε κάποιον τραυματισμό στο περίνεο, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις συνδεόταν με την ποδηλασία ή την ιππασία.

Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων έδειξαν ότι ο πόνος σε γενικές γραμμές προκαλούσε σοβαρή ανησυχία στις γυναίκες σε σύγκριση με τα προβλήματα σε άλλες συνιστώσες της σεξουαλικής λειτουργίας, όπως είναι η σεξουαλική επιθυμία και διέγερση, η λίπανση του κόλπου και ο οργασμός. Από την άλλη, ενώ το 14% των γυναικών αναζήτησε βοήθεια εξαιτίας του κλειτοριδικού πόνου, οι περισσότερες δεν τον ανέφεραν ως τη βασική αιτία της επίσκεψής τους στον ειδικό. Οι ερευνητές μάλιστα ανέφεραν ότι κάποιες γυναίκες μπορεί να είχαν αποδεχτεί τον πόνο στην κλειτορίδα ως ένα σύμπτωμα που δεν αλλάζει, καθώς προηγούμενοι ιατροί τούς είχαν πει ότι δεν βρίσκουν κάτι το μη φυσιολογικό. Παράλληλα, εντόπισαν δυνητικούς παράγοντες κινδύνου των κλειτοριδικών συμφύσεων, που περιλάμβαναν τον τραυματισμό του περινέου, τις μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις, κάποιες δερματικές παθήσεις, όπως είναι ο σκληροατροφικός λειχήνας, καθώς και την ανεπαρκή έκκριση σεξουαλικών ορμονών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς της μελέτης επίσης επεσήμαναν ότι τα ιατρικά εκπαιδευτικά προγράμματα δεν περιλαμβάνουν πάντα την εξέταση της κλειτορίδας. Κατά την εξειδίκευση των ουρολόγων, για παράδειγμα, διδάσκεται η εξέταση του πέους αλλά όχι της κλειτορίδας. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι οι γυναίκες στην εν λόγω μελέτη είχαν όλες αναζητήσει βοήθεια για κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία και, άρα, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η συχνότητα εμφάνισης κλειτοριδικών συμφύσεων στον γενικό πληθυσμό.

Τέλος, οι συγγραφείς τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης των κλειτοριδικών συμφύσεων, ενώ παράλληλα συνέστησαν την επαρκή εκπαίδευση των κλινικών στη φυσική εξέταση της κλειτορίδας και την ενημέρωσή τους αναφορικά με το τι μπορεί να επηρεάσει το εν λόγω όργανο.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης