Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων ενδέχεται να αυξήσει το μέγεθος των μαστών εξαιτίας των ορμονώνπου περιέχονται σε αυτά.

Ακόμα και στις γυναίκες που δε λαμβάνουν αντισυλληπτικά οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του κύκλου μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον μαστικό ιστό. Οι γυναίκες ενδέχεται να νιώθουν τους μαστούς τους ευαίσθητους κι επώδυνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα τα περισσότερα αντισυλληπτικά δισκία περιέχουν τις δυο αυτές ορμόνες και πιο συγκεκριμένα οιστρογόνα και προγεστίνη. Η προγεστίνη είναι μια συνθετική μορφή της προγεστερόνης. Με την έναρξη της αγωγής οι μαστοί αρχίζουν να μεγαλώνουν, η αύξηση όμως που παρατηρείται είναι συνήθως μικρή.

Παράλληλα, μετά από μερικούς μήνες λήψης των αντισυλληπτικών δισκίων οι μαστοί επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος. Αυτό επίσης συμβαίνει μετά τη διακοπή της αγωγής.

Υπάρχει μια ακόμα σύνδεση ανάμεσα στη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων και την αύξηση του μεγέθους των μαστών. Όταν μια γυναίκα ξεκινά αγωγή με αντισυλληπτικά οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών προκαλούν κατακράτηση υγρών στους ιστούς. Είναι πολύ πιθανό. λοιπόν η γυναίκα να έχει την αίσθηση ότι οι μαστοί της διογκώνονται. Όταν η κατακράτηση υγρών ή το οίδημα είναι υπεύθυνα για τη διόγκωση των μαστών η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει ότι το στήθος της επανέρχεται στο φυσιολογικό του μέγεθος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που λαμβάνει το ανενεργό χάπι, όταν δηλαδή της έρχεται η περίοδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει επίσης να διευκρινιστεί ότι η πρόσληψη βάρους που σχετίζεται με τη λήψη αντισυλληπτικών είναι πολύ μικρή. Σε μια ανασκόπηση 49 μελετών που δημοσιεύτηκε το 2014 δε βρέθηκε να έχει σημαντική επίδραση στην πρόσληψη βάρους η αγωγή με αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστίνη.

Τόσο λοιπόν η αύξηση του μεγέθους των μαστών όσο και η αύξηση βάρους σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά είναι μικρές και οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές και τη κατακράτηση υγρών στους ιστούς.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης