Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι πολύ συχνή , άλλα δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των ανδρών που ζητούν θεραπεία. Σίγουρα πολλοί άνδρες δυσκολεύονται να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τη στυτική τους λειτουργία, οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι η ΣΔ μπορεί  να αποτελεί ένδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επίσκεψη στον ειδικό.

Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί της Mayo Clinic  επισημαίνουν ότι συχνά το πέος μπορεί να λειτουργεί σαν βαρόμετρο της γενικής υγείας ενός άνδρα. Όταν παρατηρείται μια δυσλειτουργία σε αυτό, ενδέχεται να ακολουθεί  η εμφάνιση μια δυσλειτουργίας στην καρδιά, τους νεφρούς ή τον εγκέφαλο. Κάποιες φόρες μπορεί ένας άνδρας να πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό μέχρι και 10 χρονιά μετά την εμφάνιση των στυτικών προβλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, οι περισσότεροι άνδρες κάνουν δραματικές αλλαγές και βελτιώνουν σημαντικά τον τρόπο ζωής τους. Εάν έκαναν τις αλλαγές αυτές από τη στιγμή της εμφάνισης των στυτικών προβλημάτων  ενδεχομένως να καθυστερούσε σημαντικά η εμφάνιση καρδιαγγειακού νήματος. Η στυτική δυσλειτουργία λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σημάδι που δίνει τη δυνατότητα στον άνδρα να λάβει τα κατάλληλα μετρά ώστε να περιφρουρήσει τη γενική του υγεία.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διακριθεί σε δυο τύπους, σε αυτή που οφείλεται σε ιατρικά ζητήματα όπως είναι ο διαβήτης ή οι ορμονικές διαταραχές και σε αυτή που οφείλεται σε ψυχολογικά ζητήματα, όπως είναι οι αλλαγές στη σχέση, το άγχος ή ίσως τα επίπεδα αδρεναλίνης. Σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν η ΣΔ συνοδεύεται από μείωση ή απουσία της σεξουαλικής επιθυμίας, η υποκείμενη αιτία ενδέχεται να είναι η κατάθλιψη.

Πολλές φόρες για την αντιμετώπιση των στυτικών προβλημάτων ενός άνδρα, μπορεί να αρκεί η τροποποίηση μιας φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει, καθώς και οι σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η φυσική άσκηση μπορεί να έχει άμεση επίδραση στη στυτική λειτουργία. Στη συνεχεία, βέβαια, ο ειδικός μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή  σε μορφή δισκίου ή ενέσιμη, καθώς και να προτείνει σε κάποιες περιπτώσεις και τη λύση του χειρουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία, λοιπόν, όχι μόνο αντιμετωπίζεται άλλα μπορεί και να σώσει τη ζωή του άνδρα προλαμβάνοντας την εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος. Ο άνδρας  που αντιμετωπίζει προβλήματα στη στυτική του λειτουργιά είναι πολύ σημαντικό να μιλήσει για αυτά στον ειδικό που εμπιστεύεται.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης