Πολύ συχνά είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος ένα πλαστό φάρμακο από ένα αυθεντικό. Οι κατασκευαστές των πλαστών φαρμάκων προσπαθούν να κάνουν το προϊόν να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το αυθεντικό ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα του χαπιού και το λογότυπο της συσκευασίας. Οι καταναλωτές που δεν είναι βέβαιοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα παρακάτω:

• Έχει ο πάροχος του φαρμάκου πραγματική διεύθυνση στην ιστοσελίδα του; Πολλοί κατασκευαστές πλαστών φαρμάκων δεν έχουν.
• Απαιτείται συνταγή ιατρού για την αγορά του φαρμάκου; Σε πολλές χώρες η συνταγή είναι απαραίτητη για να προμηθευτεί κάποιος φάρμακα όπως το Viagra.
• Απαιτείται από τον πάροχο του φαρμάκου η ύπαρξη προηγούμενου ιατρικού ελέγχου; Είναι σημαντικό να δει κάποιος έναν ιατρό πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε ιατρική αγωγή, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι είναι ασφαλής.
• Είναι η συσκευασία του φαρμάκου σφραγισμένη; Μήπως η μεταφορά του γίνεται σε πλαστική σακούλα χωρίς ετικέτα ή σε μη σφραγισμένα κουτιά;

• Μέσα στη συσκευασία εμπεριέχεται φυλλάδιο με οδηγίες λήψης του φαρμάκου;

Οι καταναλωτές θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγχουν ότι όλα τους τα φάρμακα προέρχονται από νόμιμα φαρμακεία. Εάν ένα προϊόν φαίνεται ύποπτο, θα πρέπει να ειδοποιήσουν τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης