Ο έρπης των γεννητικών οργάνων έχει συχνά εικόνα παρόμοια με αυτή που έχουν τα απλά σπυράκια που εμφανίζονται στην περιοχή, τα οποία συνήθως είναι μικρά εξογκώματα του δέρματος γεμάτα πύον. Υπάρχουν, όμως, διαφορές που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αναγνωρίσουν την κάθε κατάσταση.

Όταν η εμφάνιση ενός εξανθήματος στα γεννητικά όργανα προκαλεί ανησυχία, το άτομο είναι καλό να απευθυνθεί σε ειδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σπυράκια είναι συνήθως αποτέλεσμα συμφόρησης των πόρων του δέρματος και όταν εμφανίζονται στη γενετήσια περιοχή είναι συχνά ροζ ή ερυθρά και γεμάτα πύον. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα για το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή του με λευκά η κόκκινα εξογκώματα γεμάτα διαυγές υγρό ή με κόκκινα έλκη που είναι συνήθως επώδυνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 417 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο φέρουν τον ιό που προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων.

Τόσο ο έρπης όσο και τα σπυράκια των γεννητικών οργάνων, λοιπόν, μπορούν να εμφανιστούν σαν ερυθρά εξογκώματα μεμονωμένα ή και συσσωρευμένα, τα οποία ενδέχεται να προκαλούν κνησμό και να περιέχουν πύον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, για τον ιό του έρπη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ενδέχεται να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή. Κάποιες φορές τα άτομα δεν έχουν κανένα σύμπτωμα ή δεν τα αναγνωρίζουν. Όταν ξεκινά μια έξαρση, συνήθως παρουσιάζεται μια συνάθροιση μικρών κόκκινων ή λευκών εξογκωμάτων ή κόκκινων ελκών. Τα έλκη είναι συνήθως επώδυνα. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να εμφανιστεί επίσης στους γλουτούς ή ακόμα και στο στόμα σε κάποιες περιπτώσεις. Τα εξογκώματα που είναι γεμάτα πύον τελικά θα διαρραγούν αφήνοντας μια ελκώδη πληγή στο δέρμα. Τα άτομα είναι πιθανό να βιώσουν επιπλέον πόνο όταν τα έλκη διαρραγούν. Η υποχώρηση της έξαρσης μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες. Η πρώτη έξαρση τείνει να είναι η πιο σοβαρή.

Τα άτομα που υποφέρουν από έρπη μπορούν επίσης να εμφανίσουν επιπρόσθετα συμπτώματα, όπως  πυρετό, κεφαλαλγία, πόνο στα πόδια, πρησμένους λεμφαδένες και κολπική έκκριση.

Επίσης, τα έλκη που προκαλεί ο έρπης των γεννητικών οργάνων τείνουν να έχουν πιο μαλακή αίσθηση από αυτή ενός σπυριού. Τα σπυράκια των γεννητικών οργάνων, αντιθέτως, είναι πιο σφιχτά κατά την αίσθηση και τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται ιδρώτας. Μπορεί, για παράδειγμα, να αναπτυχθούν σε περιοχές όπου τα εσώρουχα ή τα στενά ενδύματα ακουμπούν το δέρμα. Συνήθως σχηματίζονται μέσα στους πόρους και το εξόγκωμα κάνει την εμφάνισή του μόνο εάν συσσωρευτεί αρκετό πύον. Εάν συμπιεστούν και διαρραγούν, θα απελευθερωθεί αίμα και πύον. Ενδέχεται να προκαλέσουν κνησμό, αλλά σε αντίθεση με τον έρπη δεν είναι επώδυνα παρά μόνο εάν τους ασκηθεί έντονη πίεση. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν έπειτα από έντονη άσκηση, καθώς και παρουσία ζέστης και υγρασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν γρήγορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αίτια που προκαλούν τις δύο καταστάσεις είναι τελείως διαφορετικά. Τα σπυράκια των γεννητικών οργάνων δεν μεταδίδονται και συνήθως προκαλούνται από φραγμένους πόρους, θυλακίτιδα και ανάπτυξη της τρίχας μέσα στον θύλακα.

Ο έρπης προκαλείται από τον ιό HSV, ο οποίος έχει δύο στελέχη:

α) τον  HSV-1 που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη, ο οποίος προσβάλλει το δέρμα γύρω από το στόμα. Μπορεί επίσης σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσει και το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα.

β) τον HSV-2, ο οποίος συνήθως προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων που προσβάλλει την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό. Μπορεί επίσης σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσει την περιοχή γύρω από το στόμα.

Μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορούν να μεταδοθούν και τα δύο στελέχη και γι’ αυτό το ασφαλές σεξ μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ως προς την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμα κι αν χρησιμοποιηθούν προφυλάξεις.

Ένα άτομο έχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει σπυράκια στα γεννητικά όργανα εάν ιδρώνει πολύ, εάν φορά στενά ρούχα κι εσώρουχα, εάν ξυρίζει την περιοχή, καθώς και όταν ο καιρός είναι θερμός και υγρός. Από την άλλη, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από τον ιό του έρπη μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Αυξημένο κίνδυνο έχουν τα άτομα που δεν επιλέγουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, καθώς και εκείνα που εναλλάσσουν συχνά σεξουαλικούς συντρόφους. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει ακόμη κι όταν το άτομο που φέρει τον ιό δεν έχει έξαρση.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ένα εξάνθημα στα γεννητικά όργανα δεν υποχωρεί με απλές αλλαγές ρουτίνας ή εάν εμφανιστεί έπειτα από σεξουαλική επαφή, το άτομο είναι καλό να επισκεφτεί ιατρό και να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Πιθανά τεστ για τη διάγνωση του HSV είναι το HSV DNA test και η καλλιέργεια του HSV. Μπορεί επίσης να διεξαχθεί έλεγχος και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Όταν πρόκειται για απλά σπυράκια των γεννητικών οργάνων, συνήθως δεν είναι απαραίτητο το άτομο να λάβει κάποια θεραπεία πέρα από την υιοθέτηση μιας καλής υγιεινής. Άλλες πρακτικές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τη χρήση κάποιας αλοιφής για την ακμή ή ενός αντιβακτηριακού σαπουνιού, την εφαρμογή ζεστών κομπρεσών τοπικά κάποιες φορές μέσα στην ημέρα, καθώς και την τοπική χρήση αιθέριων ελαίων με αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του έρπη όμως χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Ο ιατρός θα συνταγογραφήσει αντιικά φάρμακα. Το άτομο θα πρέπει να λαμβάνει την αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού και να μην έχει σεξουαλικές επαφές μέχρι η έξαρση να υποχωρήσει πλήρως. Εάν τα έλκη είναι επώδυνα, ο ιατρός μπορεί να συστήσει αναλγητικά.

Για να προληφθεί λοιπόν η εμφάνιση σπυριών στα γεννητικά όργανα, είναι απαραίτητη η καθημερινή σχολαστική υγιεινή, καθώς και η αποφυγή των στενών ρούχων και της αποτρίχωσης της περιοχής με ξυράφι. Για την πρόληψη του έρπη  των γεννητικών οργάνων είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού και οδοντικού διαφράγματος και η αποφυγή σεξουαλικής επαφής με άτομο που φέρει τον ιό. Εάν ο σεξουαλικός σύντροφος του ατόμου είναι φορέας του ιού, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή κατά τη διάρκεια της έξαρσης, ενώ παράλληλα το άτομο που φέρει τον ιό θα πρέπει να λαμβάνει συστηματικά την αντιική του αγωγή.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης