Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, γνωστό ως δυσπαρευνία. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο πόνος αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα με αποτέλεσμα όχι μόνο να στερούνται οι ίδιες κάθε σεξουαλική ευχαρίστηση αλλά και να προκύπτουν προβλήματα στη σχέση τους με το σύντροφο.

Ακολουθούν κάποιες σημαντικές συμβουλές ώστε οι γυναίκες να καταφέρουν να ελέγξουν τον πόνο και να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Κάποιες θέσεις ασκούν λιγότερη πίεση σε περιοχές της πυέλου που περιέχουν περισσότερο ενδομήτριο ιστό. Το ζευγάρι μπορεί να πειραματιστεί με τις σεξουαλικές στάσεις και να επιλέξει τις λιγότερο επώδυνες σεξουαλικές πρακτικές. Κάποιες στάσεις για παράδειγμα επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο της διείσδυσης, όπως είναι η αντικριστή. Επίσης μπορεί να βοηθήσει η άρση των γοφών της γυναίκας κατά τη διείσδυση. Η ιεραποστολική στάση, για παράδειγμα, μπορεί συχνά να είναι πολύ επώδυνη ιδιαίτερα όταν η δυσπαρευνία οφείλεται σε ενδομητρίωση. 

-Κάποιες φορές όταν η διείσδυση είναι ιδιαίτερα  επώδυνη το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει άλλους τύπους σεξουαλικής δραστηριότητας όπως είναι το στοματικό σεξ, το μασάζ, τα προκαταρκτικά και η χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων.

-Το ζευγάρι είναι καλύτερο να επιχειρεί τη συνουσία σε συγκεκριμένες ημέρες του μηνά μετρά την ωορρηξία ή δυο εβδομάδες μετά το τέλος της περιόδου καθώς τότε ενδέχεται να είναι λιγότερο επώδυνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η αύξηση των προκαταρκτικών ενισχύει τη φυσική λίπανση του κόλπου πριν τη διείσδυση.

-Η διείσδυση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνεται ήπια και αργά.

-Πέρα από τη φυσική λίπανση του κόλπου η χρήση ικανοποιητικής ποσότητας λιπαντικού μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

-Ένα ζεστό μπάνιο ή η λήψη ενός κοινού αναλγητικού πριν από τη σεξουαλική πράξη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Ιδιαίτερα σημαντικό σε κάθε περίπτωση, είναι το ζευγάρι να συζητήσει ανοιχτά για το ζήτημα του πόνου και η γυναίκα να νιώθει άνετα στο να αναφέρει στο σύντροφο της όταν κάτι της προκαλεί δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καθώς και να επισημαίνει αυτά που της προσφέρουν ευχαρίστηση. Καλό είναι η συζήτηση να γίνει πριν τη σεξουαλική πράξη και οι δυο σύντροφοι να μη χρησιμοποιούν εκφράσεις που ενέχουν στοιχείο κριτικής, αλλά να αναφέρει ο καθένας πως νοιώθει από τη πλευρά του με το ζήτημα τις δυσπαρευνίας και από κοινού να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν τον πόνο και να ενισχύσουν τόσο τη σεξουαλική ευχαρίστηση όσο και τη φυσική και συναισθηματική τους οικειότητα.

Πολλές φορές ένα ζευγάρι ενδέχεται να επωφεληθεί σημαντικά από κάποιες συνεδρίες συμβουλευτικής ή θεραπείας σεξουαλικών διαταραχών. Με τον τρόπο αυτό οι δυο σύντροφοι θα μάθουν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης