Πώς μπορούμε να προβλέψουμε έναν χωρισμό;

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 08:09
Πώς μπορούμε να προβλέψουμε έναν χωρισμό;
Αυτός είναι ένας τρόπος να προβλέψει κανείς πως μια ερωτική σχέση θα διαλυθεί: Να ανακαλύψει τι πιστεύει ο καθένας πραγματικά για τον σύντροφό του. Αυτό επιτυγχάνεται με μία νέα έρευνα που χρησιμοποιεί μια μέθοδο, η οποία μαρτυρεί πώς οι άνθρωποι αυτόματα ανταποκρίνονται σε λέξεις. Πιο συγκεκριμένα, καταδεικνύει αν τους είναι εύκολο ή όχι να συνδέσουν λέξεις που αναφέρονται στον σύντροφό τους με άλλες με καλή ή κακή σημασία.

Οι περισσότερες έρευνες για την επιτυχία των σχέσεων έχουν επικεντρωθεί στο πώς αισθάνονται οι άνθρωποι ο ένας για τον άλλο. Κι αυτό συνήθως γίνεται με την προφανή οδό: Τους ρωτάμε. « Όμως η δυσκολία με αυτό είναι πως υποθέτει πως οι ίδιοι γνωρίζουν πόσο ευτυχείς είναι κι αυτό δεν συμβαίνει πάντα» λένε οι ειδικοί. «Και το χειρότερο είναι πως πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να αποκαλύψουν αν αρχίζουν να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι στη σχέση τους». Γι’ αυτό οι επιστήμονες στράφηκαν σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά για να αξιολογηθεί ο ρατσισμός και η προκατάληψη, και άλλα συναισθήματα που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να παραδεχθούν στον εαυτό τους και στους ερευνητές.

Και οι 222 εθελοντές της συγκεκριμένης έρευνας ήταν σε σχέση και τους ζητήθηκε να αναφέρουν το μικρό όνομα του/της συντρόφου τους και δύο άλλες λέξεις που σχετίζονταν μαζί του/της, σαν χαϊδευτικό ή χαρακτηριστικό γνώρισμα. Στη συνέχεια κοίταζαν μια οθόνη, καθώς εμφανίζονταν τριών ειδών λέξεις μία τη φορά, καλές λέξεις (όπως ειρήνη, διακοπές ή μοιράζομαι), κακές λέξεις (όπως θάνατος, τραγωδία και κριτικάρω) και λέξεις που σχετίζονται με τον σύντροφο (ονόματα και χαρακτηριστικά).

Υπήρχαν δύο διαφορετικά είδη τεστ: ένα όπου ο εθελοντής έπρεπε να πατήσει ένα πλήκτρο, όποτε έβλεπε είτε καλές λέξεις είτε λέξεις σχετικές με τον σύντροφό του/της, κι ένα δεύτερο όπου ο συνδυασμός ήταν κακές λέξεις και λέξεις σχετικές με τον σύντροφό του/της. Το σκεπτικό ήταν να «εντοπίσουμε» τις αυτόματες αντιδράσεις των ανθρώπων στις λέξεις. Αν έχουν γενικά καλές σχέσεις με τον σύντροφό τους, θα είναι σε θέση να κάνουν το πρώτο τεστ ευκολότερα από το δεύτερο.

Οι ερευνητές, λοιπόν, εντόπισαν πως οι εθελοντές που μπορούσαν εύκολα να συνδέσουν τον σύντροφό τους με άσχημα πράγματα και δυσκολεύονταν να τον συνδέσουν με καλά ήταν πιθανότερο να χωρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης στους εθελοντές να πουν πόσο δυνατή θεωρούσαν πως ήταν η σχέση τους στην αρχή της έρευνας.

Βρήκαν πως το νέο τεστ προέβλεπε καλύτερα τον χωρισμό και συγκεκριμένα είπαν πως πραγματικά μας δίνει μια ξεχωριστή ματιά στο πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για τον σύντροφό τους, μας δίνει πληροφορίες που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να μας αναφέρουν. Τελικά, θα περνούν και οι χωρισμοί μας από υπολογιστές; Ή οι υπολογιστές θα είναι τα σύγχρονα μέντιουμ; Η πορεία θα δείξει, αν θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάγκη έξωθεν μαρτυρία για τα ίσως προφανή…

www.emas.gr

Πηγή: Association for Psychological Science

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, 08:20