Οι στύσεις ξεκινούν από πολύ νωρίς στη ζωή ενός άνδρα και συνιστούν μια απόλυτα φυσιολογική σωματική λειτουργία. Συμβαίνουν καθημερινά και μπορεί να σημειωθούν αντανακλαστικά σαν απάντηση σε ένα άγγιγμα του πέους, έπειτα από διέγερση που οφείλεται σε σεξουαλικές σκέψεις ή φαντασιώσεις, καθώς και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Οι γονείς των μικρών αγοριών είναι σημαντικό να τους μιλήσουν ανοιχτά για τη στύση, καθώς πρόκειται για μια φυσιολογική λειτουργία που συμβαίνει στα νεαρά αγόρια. Τα ίδια όμως δεν το γνωρίζουν και γι’ αυτό πρέπει κάποιος να τους το εξηγήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατανόηση της σωματικής λειτουργίας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα αγόρια ξεκινούν να έχουν στύσεις από πολύ μικρές ηλικίες και γι’ αυτό αρχικά οι εξηγήσεις θα πρέπει να διατυπωθούν με απλά λόγια που θα δώσουν στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει τις απορίες του και να συζητήσει το θέμα ανοιχτά.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα παιδιά να θέλουν να εξερευνήσουν το σώμα τους, πρέπει όμως να τεθούν τα κατάλληλα όρια και το κάθε παιδί να γνωρίζει ποτέ και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να το κάνει. Επίσης, είναι σημαντικό οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις στύσεις που συμβαίνουν σε δημόσιο χώρο και τους προκαλούν ντροπή. Τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι μπορούν να χρησιμοποιούν μια απλή τεχνική απόσπασης προσοχής, όπως είναι το μέτρημα ή η ανάκληση τραγουδιών και ιστοριών, ώστε να διαχειριστούν τις μη επιθυμητές στύσεις που προκαλούν ντροπή και αμηχανία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης