Το μέγεθος του πέους μειώνεται καθώς ο άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπος συσσωρεύεται στις αρτηρίες περιορίζοντας τη ροή του αίματος προς το πέος. Σαν αποτέλεσμα, τα μυϊκά κύτταρα των στυτικών σωλήνων μέσα στο πέος αποδυναμώνονται.  Ένας άλλος πιθανός λόγος της συρρίκνωσης του πέους είναι η συσσώρευση ουλώδους ιστού που προέρχεται από τους διάφορους μικροτραυματισμούς κατά το σεξ ή τις αθλητικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του άνδρα. Ο ουλώδης ιστός επηρεάζει τον σπογγώδη στυτικό ιστό επιφέροντας συρρίκνωση του οργάνου και στυτικά προβλήματα.

Παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας στη συρρίκνωση του πέους συμβάλλουν παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Συχνά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πρόσληψη βάρους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το πέος μπορεί να φαίνεται μικρότερο εξαιτίας της αύξησης του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχει συρρικνωθεί. Απλά είναι η θέση του πέους τέτοια, καθώς είναι προσκολλημένο στο υπογάστριο τοίχωμα, η οποία σε συνδυασμό με  την αύξηση του υπογαστρίου λίπους έχει σαν αποτέλεσμα την έλξη του πέους προς τα μέσα. Εάν ο άνδρας χάσει το περιττό βάρος το πέος θα ανακτήσει το μέγεθος και το σχήμα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη συρρίκνωση του πέους είναι και το κάπνισμα. Τα χημικά του τσιγάρου ενδέχεται να τραυματίσουν τα αιμοφόρα αγγεία του πέους εμποδίζοντας έτσι την καλή αιμάτωση του οργάνου. Εκτός από τη συρρίκνωση του οργάνου, η καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων του πέους προκαλεί αδυναμία επίτευξης στύσης. Μια παλαιότερη μελέτη μάλιστα που διεξήχθη σε 200 άνδρες, βρήκε ότι οι καπνιστές είχαν μικρότερο μήκος πέους σε κατάσταση στύσης από τους μη καπνιστές.

Πέρα από τον τρόπο ζωής η μείωση του μεγέθους του πέους μπορεί να συνδέεται με τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη καθώς και ορισμένων αντικαταθλιπτικών. Επίσης μειωμένο μέγεθος πέους παρατηρείται συχνά μετά από ριζική προστατεκτομή, καθώς και στους άνδρες που υποφέρουν από νόσο Peyronie.  

Τις περισσότερες φορές, όμως, η συρρίκνωση του πέους σχετίζεται με την ηλικία και τον τρόπο ζωής του άνδρα. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και, σε κάποιες περιπτώσεις, η τροποποίηση της λαμβανόμενης φαρμακευτικής αγωγής ενδέχεται να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει το μέγεθος του πέους. Σε κάθε περίπτωση εάν ένας άνδρας παρατηρήσει διάφορα στο μέγεθος ή τη λειτουργία του πέους είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης