Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με τεστοστερόνη;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 07:35
Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με τεστοστερόνη;
Ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ έχει αρχίσει να εξετάζει επώνυμα υποκατάστατα τεστοστερόνης ως προς την ασφαλή τους χρήση, μετά από τη δημοσίευση πρόσφατων ερευνητικών ευρημάτων που τα συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον Ιανουάριο δημοσιεύτηκε μια μελέτη που υποστηρίζει ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να διπλασιάσει τους προαναφερόμενους κινδύνους σε άνδρες άνω των 65. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο βρήκε ότι η πρόσληψη τεστοστερόνης αυξάνει τους κινδύνους αυτούς κατά 30%. Ο οργανισμός έλεγχου φαρμάκων και τροφίμων λοιπόν, ανέλαβε την αξιολόγηση όλων των πληροφοριών, τόσο από τις παραπάνω ερευνητικές προσπάθειες, όσο και από άλλες μελέτες, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Παράλληλα, η διερεύνηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ευδοκιμεί η διαφήμιση των τζελ, των επιθεμάτων και των ενέσεων τεστοστερόνης, για την αντιμετώπιση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας, της κόπωσης, καθώς και των άλλων συμπτωμάτων που εμφανίζονται στους άνδρες με την αύξηση της ηλικίας. Η συνταγογράφηση της τεστοστερόνης στις ΗΠΑ έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ενέσεις τεστοστερόνης χορηγούνται εδώ και χρόνια στους άνδρες με υπογοναδισμό, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης, εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, ή τραυματισμού των αναπαραγωγικών οργάνων. Η πρόσφατη όμως πολιτική του μάρκετινγκ που υιοθετούν οι περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, κάνει εύκολη τη χρήση των τζελ και των επιθεμάτων τεστοστερόνης και από τον ευρύτερο πληθυσμό. Για τα σκευάσματα αυτά ενδιαφέρονται κυρίως υγιείς, μεγαλύτεροι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Τα επίπεδα της ορμόνης, άλλωστε, στον οργανισμό ενός άνδρα αρχίζουν να μειώνονται μετά τα 40.

Οι φαρμακοβιομηχανίες από τη μία και πολλοί ιατροί από την άλλη, ισχυρίζονται ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιων ενοχλητικών συμπτωμάτων που συνδέονται συχνά με τη διαδικασία της γήρανσης, όπως είναι η αϋπνία και η στυτική δυσλειτουργία. Τα ευρήματα όμως, που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με τεστοστερόνη στην αντιμετώπιση αυτών των ενοχλήσεων, προέρχονται από μελέτες περιορισμένης διάρκειας. Οι ειδικοί ευελπιστούν πως μια μεγάλη μελέτη που διεξάγεται τώρα σε 800 άνδρες, θα απαντήσει στο ερώτημα εάν η πρόσληψη τεστοστερόνης μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα βάδισης, τη σεξουαλική λειτουργία, τα επίπεδα ενέργειας, τη μνήμη και τη συγκέντρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στους άνδρες άνω των 65 ετών.

Ήδη όμως ο αριθμός των σκευασμάτων τεστοστερόνης που κυκλοφορούν στην αγορά γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Οι επιλογές είναι πολλές και περιλαμβάνουν από τζελ που εφαρμόζονται στους ώμους και τους βραχίονες, έως επιθέματα που απελευθερώνουν με βραδύ ρυθμό την ορμόνη στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς και σκευάσματα που εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται το αποσμητικό.

Από τη στιγμή που η ερευνητική διαδικασία δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, είναι σημαντικό ο άνδρας να συζητήσει με τον ειδικό που εμπιστεύεται πριν κάνει χρήση κάποιου σκευάσματος τεστοστερόνης.

Πηγή : hosted.ap.org/Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 08:38