Πόσο επηρεάζει το πορνό τους εφήβους;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 08:15
Πόσο επηρεάζει το πορνό τους εφήβους;
Πρόσφατα, μία ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ότι η θέαση πορνογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο ή σε περιοδικά κατά την εφηβική ηλικία δεν επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά τόσο, όσο η κοινή γνώμη θεωρεί.

Παραδοσιακά, η επαφή των εφήβων με πορνογραφικό υλικό θα μπορούσε να έχει μια αρνητική επίδραση στις σεξουαλικές τους συμπεριφορές. Το ζήτημα ωστόσο δεν είχε ποτέ διερευνηθεί επαρκώς, ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 4.600 νέοι Δανοί ηλικίας 15-25 ετών. Βρήκαν ότι περίπου το 88% των ανδρών και το 45% των γυναικών είχαν παρακολουθήσει κάποιο τύπο πορνογραφικού υλικού μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η επαφή με το πορνό σχετιζόταν με σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως είναι το ριψοκίνδυνο σεξ και το σεξ επί πληρωμή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η παραπάνω συσχέτιση βρέθηκε οριακή, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πορνό είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων. Η επαφή με το πορνό, λοιπόν, κατά την εφηβεία και η υιοθέτηση επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών δεν συνδέονται άμεσα, όπως υποστηριζόταν παλαιότερα.

Οι ερευνητές, μάλιστα, διευκρινίζουν πως άλλοι παράγοντες, όπως η προσωπική τάση του ατόμου, ιδιαίτερα αναφορικά με την αναζήτηση της σεξουαλικής αίσθησης κατά την εφηβεία, μπορεί να παίξουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο εύρος των σεξουαλικών συμπεριφορών που θα αναπτύξει το άτομο στην ενήλικη ζωή του, σε σύγκριση με την επαφή με πορνογραφικό υλικό. Επομένως, είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αλληλεπίδραση των σχετιζόμενων παραγόντων.

Ο εκδότης του γνωστού έγκυρου επιστημονικού περιοδικού, που εξειδικεύεται στα ζητήματα της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής υγείας και δημοσίευσε τη μελέτη των Δανών ερευνητών, επισημαίνει πως έχουν περάσει 65 χρόνια από τότε που ο Kinsey δημοσίευσε σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές. Οι ερευνητές φαίνεται έκτοτε να αποφεύγουν αυτό το πεδίο. Είναι απαραίτητο, όμως, να παρέχονται έγκυρες πληροφορίες και δεδομένα, έτσι ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις βασισμένες στην κατάλληλη ενημέρωση κι εκπαίδευση.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 08:31