Ο προστάτης είναι ένας σημαντικός αδένας για τη σεξουαλική υγεία του άνδρα καθώς έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία της αναπαραγωγής όσο και στην εμπειρία της σεξουαλικής ευχαρίστησης. 

Αναφορικά με τη συμμετοχή  του στην αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα, ο προστάτης παρέχει περίπου το 30% των υγρού του ανδρικού σπέρματος. Παράλληλα προστατεύει τα σπερματοζωάρια από το υγρό της σπερματοδόχου κύστης, το οποίο έχει σπερματοκτόνες ιδιότητες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι ο προστάτης συμμετέχει ενεργά στην αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα αφού μαζί με τους σπερματογόνους αδένες παράγουν το σπέρμα, το οποίο εμπεριέχει τα σπερματοζωάρια που είναι απαραίτητα για τη γονιμοποίηση. Οι άνδρες μετά από ριζική προστατεκτομή δεν παράγουν πλέον σπέρμα. 

Παλαιότερα πίστευαν ότι η μεταφορά του σπέρματος κατά μήκος της ουρήθρας ενεργοποιεί το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης και πυροδοτεί τον οργασμό. Πλέον όμως είναι γνωστό ότι δεν είναι απαραίτητη η εκσπερμάτιση για να βιώσει ένας άνδρας οργασμό. Δεν είναι δηλαδή η παρουσία του σπέρματος αυτή που τον πυροδοτεί. 

Ωστόσο  είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο προστάτης θεωρείται από πολλούς το ανδρικό σημείο G, το οποίο μπορεί να ερεθιστεί είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ο προστάτης παρέχει ευχαρίστηση είναι πιθανό η ευχαρίστηση να προέρχεται από τη διέγερση των νεύρων που προσφύονται στον αδένα.  Μια άλλη θεωρία θέλει τον εγκέφαλο να ενισχύει μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στον ερεθισμό του προστάτη και την ευχαρίστηση. Για το λόγο αυτό η ριζική προστατεκτομή μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργήσει προβλήματα στον οργασμό, όπως είναι το μεγαλύτερο απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την κορύφωση ή ακόμα και η ανοργασμία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό οι άνδρες που αναγκάζονται να αφαιρέσουν τον προστάτη τους να έχουν καλή σεξουαλική επικοινωνία με τις συντρόφους και να ανακαλύψουν νέες ερωτογενείς ζώνες. Συμφωνά με σχετικά ερευνητικά δεδομένα οι πιο συχνές ερωτογενείς ζώνες είναι το πέος, το στόμα και τα χείλη, το όσχεο, το εσωτερικό του μηρού και ο λαιμός. 

Ο προστάτης λοιπόν είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας για τον άνδρα, ο οποίος όμως μπορει να εμφανίσει προβλήματα ιδιαίτερα καθώς ο άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία. Σύμφωνα με τα κέντρα έλεγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται στο 13% των αμερικανών. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι τρόποι περιφρούρησης της υγείας του προστάτη. Αυτοί είναι:

  • Η υιοθέτηση μια υγιεινής διατροφής και  η τακτική φυσική άσκηση
  • Ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών 
  • Η μη κατανάλωση πάνω από 1200mg ασβεστίου την ημέρα. 
  • Η κατανάλωση περισσότερων ψαριών ιδιαίτερα όσων είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά. 
  • Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών  
  • Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού
  • Η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ. 

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης