Πόσο συχνά ρωτούν οι ασθενείς τους γενικούς ιατρούς τους σχετικά με τις σεξουαλικές τους ανησυχίες;

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, 08:35
Πόσο συχνά ρωτούν οι ασθενείς τους γενικούς ιατρούς τους σχετικά με τις σεξουαλικές τους ανησυχίες;
Μια πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να διερευνήσει πόσο συχνά οι γενικοί ιατροί αντιμετωπίζουν ασθενείς με σεξουαλικές ανησυχίες, ποιες είναι αυτές και με ποιο τρόπο τις διαχειρίζονται.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους γενικούς ιατρούς να καταγράψουν, για τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου, τις επισκέψεις που δέχτηκαν, στις οποίες οι ασθενείς εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία.

Από τις 1.117 ιατρικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης οι ασθενείς εξέφρασαν σεξουαλικές ανησυχίες σε 47, δηλαδή στο 4,2% των συνολικών επισκέψεων. Οι εκφραζόμενες ανησυχίες ποίκιλλαν αρκετά, με τη στυτική δυσλειτουργία να είναι η πιο συχνή στους άνδρες και ο πόνος που σχετίζεται με τη σεξουαλική πράξη στις γυναίκες. Επίσης, αναφέρθηκαν ανησυχίες σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις σεξουαλικές συμπεριφορές ή προτιμήσεις, καθώς επίσης και προβλήματα που σχετίζονταν με ιστορικό σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού. Στις 36 περιπτώσεις (76,6%) η συζήτηση και οι ανάλογες συμβουλές ήταν η μόνη ιατρική ενέργεια. Φάρμακα συνταγογραφήθηκαν στο 1/3 των περιπτώσεων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 46.7 έτη και το 60% ήταν γυναίκες.

Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι δεν βρέθηκε ιδιαίτερη συσχέτιση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των γενικών ιατρών και τη συχνότητα με την οποία γίνονταν αποδέκτες των σεξουαλικών ανησυχιών των ασθενών τους.

Συμπερασματικά λοιπόν, περίπου στο 4% των επισκέψεων που δέχονται οι γενικοί ιατροί, έρχονται αντιμέτωποι με τις ανησυχίες ασθενών σχετικά με τη σεξουαλική υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός ιατρός θα πρέπει να είναι έτοιμος και ανοιχτός να συζητήσει οποιοδήποτε προβληματισμό ή ανησυχία σχετίζεται με τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλικότητα κι αν το κρίνει απαραίτητο, να παραπέμψει σε ειδικό. Ο ασθενής, από την άλλη, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν νιώθει άνετα να μιλήσει για το σεξουαλικό του πρόβλημα στον γενικό του ιατρό, μπορεί να απευθυνθεί χωρίς δισταγμό στον ειδικό που εμπιστεύεται.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, 10:19