Ο αριθμός των ατόμων που δυσκολεύονται να ελέγξουν τις σεξουαλικές τους ορμές και συμπεριφορές στις ΗΠΑ είναι ενδεχομένως μεγαλύτερος από το αναμενόμενο, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα.
  
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open αναφέρει ότι το 7% των γυναικών και το 10% των ανδρών ανέφεραν δυσκολία στον έλεγχο των σεξουαλικών συναισθημάτων, ορμών και συμπεριφορών. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους ερευνητές η διαφορά ανάμεσα στα φύλα, η οποία ήταν σημαντικά μικρότερη της αναμενόμενης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2,235 άτομα ηλικίας 18-50 τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις για το εισόδημα τους, τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και 13 ερωτήσεις σχετικά με τις σεξουαλικές ορμές, τα σεξουαλικά συναισθήματα και τις σεξουαλικές συμπεριφορές. Υπήρχαν ερωτήσεις όπως « Πόσο συχνά αντιμετωπίζετε πρόβλημα στον έλεγχο της σεξουαλικής σας ορμής;», «Πόσο συχνά νιώθετε ντροπή ή ενοχή για τη σεξουαλική σας συμπεριφορά;», καθώς και «Πόσο συχνά επηρεάζει τα οικονομικά σας ζητήματα η σεξουαλική σας συμπεριφορά;»
Οι απαντήσεις δίνονταν με τη βοήθεια μιας 5βαθμιας κλίμακας στην οποία το 1 αντιστοιχούσε στο «Ποτέ» και το 5 στο «Πολύ συχνά». Από άλλες μελέτες προκύπτει ότι βαθμολογία μεγαλύτερη του 35 είναι ενδεικτική της διαταραχής της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Σχεδόν το 10.3% των ανδρών και το 7% των γυναικών συγκέντρωσαν βαθμολογία μεγαλύτερη του 35, αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για την ερμηνεία των ευρημάτων τους. Βρέθηκε ωστόσο ότι τα άτομα αυτά έχουν έναν βαθμό δυσφορίας με τη σεξουαλικότητα τους, αν και δεν μπορεί να διασαφηνιστεί εάν πρόκειται για μια καταναγκαστική διαταραχή, μια διαταραχή της ενόρμησης ή έναν εθισμό. Σίγουρα όμως η μελέτη δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει αρνητικά συναισθήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα που προκαλούν δυσφορία, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα να τεθεί κάποια διάγνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εν μέρει αυτό οφείλεται στους πολλούς πειρασμούς που παρέχει η σύγχρονη εποχή με εργαλεία όπως το ίντερνετ, τα smart phones και την εύκολη και ανέξοδη πρόσβαση στην πορνογραφία. Είναι πολύ σημαντικό το άτομο να εντοπίσει το σημείο στο οποίο τα αρνητικά συναισθήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα και η αδυναμία ελέγχου των σεξουαλικών ορμών και συμπεριφορών του προκαλούν δυσφορία κι επηρεάζουν τη ζωή του και τη σχέση του και να ζητήσει βοήθεια από ειδικό.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης