Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ο γάμος δε συμβάλει μόνο στην ευτυχία των συντρόφων, φαίνεται να ενισχύει και την περιφέρεια της μέσης τους. Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές εξέτασαν 10.226 άτομα σε 8 ευρωπαϊκές χώρες ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση, το δείκτη μάζας σώματος, τις διατροφικές τους συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα. Μετά τον έλεγχο παραγόντων όπως είναι η ηλικία η εθνικότητα και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, βρέθηκε ότι ο γάμος προσθέτει περίπου 2 κιλά σε άνδρες και γυναίκες μέσου ύψους.

Παράλληλα, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος στους παντρεμένους άνδρες βρέθηκε 26.3, ενώ στους παντρεμένους 25.7. Οι παντρεμένες γυναίκες είχαν μέσο δείκτη μάζας σώματος 15.6 και οι ανύπαντρες 25.1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας δείκτης υγείας που βασίζεται στο σωματικό βάρος και το ύψος κάθε ατόμου. Ένας φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος είναι από 18.5 έως 25. Τιμές από 25 έως 30 αντιστοιχούν σε υπέρβαρο άτομο.

Αν και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνεται με την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, τα ανύπαντρα άτομα δε βρέθηκε στην πραγματικότητα να είναι πιο υγιή από τα παντρεμένα.

Αντιθέτως, οι παντρεμένοι άνδρες και γυναίκες στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε ότι τρέφονταν καλυτέρα από τους ανύπαντρους συμμετέχοντες. Τα παντρεμένα ζευγάρια αγόραζαν περισσότερο τοπικά, ανεπεξέργαστα προϊόντα και λιγότερο γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, ενώ οι παντρεμένοι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αγοράσουν οργανικές τροφές σε σύγκριση με τους ανύπαντρους.
Μπορεί οι παντρεμένοι άνδρες να προσέχουν περισσότερο την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουν και σε γενικές γραμμές να τρέφονται πιο υγιεινά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης όμως, φαίνεται να περιορίζουν τη φυσική τους δραστηριότητα. Τα παντρεμένα ζευγάρια, λοιπόν, δεν υιοθετούν εξ ολοκλήρου έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε σύγκριση με τα ανύπαντρα άτομα και ενδεχομένως αυτό εξηγεί την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή : foxnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης