Πολύ συχνά οι γυναίκες θεωρούν ότι οι άνδρες θέλουν πάντα να κάνουν σεξ, με αποτέλεσμα, όταν αυτό δεν συμβαίνει, να κατηγορούν τους εαυτούς τους και να αισθάνονται μη επιθυμητές. Ακόμα όμως κι εάν η απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος του συντρόφου τους για τις ίδιες είναι η πρώτη εξήγηση που έρχεται στο μυαλό τους, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τον άνδρα να μη διεκδικεί σεξουαλικά τη σύντροφό του. Οι έξι πιο σημαντικοί είναι:

• 1. Η χαμηλή τεστοστερόνη. Τα επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση του άνδρα. Όταν η σεξουαλική επιθυμία φθίνει και η σεξουαλική εμπειρία στο πλαίσιο της σχέσης διαφέρει από αυτή του παρελθόντος, είναι καιρός ο άνδρας να επισκεφτεί τον ιατρό. Κάποιες φορές υπάρχουν σημαντικά προβλήματα υγείας που προκαλούν τη μείωση της τεστοστερόνης, αλλά συχνά τα επίπεδα της ορμόνης μειώνονται χωρίς κάποιο σημαντικό λόγο και οδηγούν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και στυτικά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• 2. Απώλεια έλξης προς τη σύντροφο. Κάποιες φορές, πράγματι, ο άνδρας χάνει το σεξουαλικό ενδιαφέρον του για τη σύντροφό του και δεν θέλει να έχει σεξουαλική επαφή μαζί της. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι στις μακροχρόνιες σχέσεις η σεξουαλική έλξη είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα, μια μείξη οπτικής ευχαρίστησης, σεξουαλικής χημείας καθώς και συναισθημάτων σχετικά με τη σχέση, όπως το κατά πόσο οι δύο σύντροφοι περνούν καλά μαζί, μπορούν να χαλαρώσουν και σέβονται ο ένας τον άλλο.

Η απώλεια έλξης μπορεί, επίσης, να είναι μια ψυχολογική άμυνα. Εάν, για παράδειγμα, ένας άνδρας αισθάνεται να ασφυκτιά μέσα σε μια σχέση, μπορεί να βιώνει έλλειψη σεξουαλικής έλξης προς τη σύντροφο, έτσι ώστε να δημιουργήσει τον χώρο που χρειάζεται και να αποφύγει την εγγύτητα της σεξουαλικής επαφής. Ο ναρκισσισμός μπορεί, επίσης, να είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας που ωθεί τον άνδρα σε βαθιά απογοήτευση από τις φυσιολογικές και αναπόφευκτες αλλαγές στο σώμα της συντρόφου του, οι οποίες ενισχύουν την απειλή της δικής του θνητότητας.

• 3. Άγχος επίδοσης. Πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι το επίπεδό τους ως εραστές καθορίζεται από την ικανότητά τους να έχουν και να διατηρήσουν μια στύση ικανή για συνουσία. Ανεξάρτητα από το εάν ο άνδρας επιθυμεί ή όχι σεξουαλικά, εάν έχει πρόβλημα στη στυτική του λειτουργία ή στον χρόνο εκσπερμάτισης, είναι πολύ πιθανό να διστάζει και να μη διεκδικεί τη σεξουαλική επαφή. Δυστυχώς, συχνά οι γυναίκες παρεξηγούν τα προβλήματα, τα ερμηνεύουν ως ζήτημα απουσίας σεξουαλικής έλξης και απαντούν επιτακτικά ή αντιδραστικά, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο πολύπλοκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• 4. Αυτονομία – αυτοϊκανοποίηση. Προκειμένου να ξεφύγει από την ευάλωτη θέση του να διεκδικήσει τη σεξουαλική επαφή ή αναζητώντας απλώς ένα διάλειμμα από την εξάρτηση της ικανοποίησης των σεξουαλικών του αναγκών από μια σύντροφο, πολλές φορές ο άνδρας επιλέγει τον αυνανισμό. Επίσης, αρκετοί άνδρες κάνουν χρήση πορνό, γιατί προσφέρει εύκολη ευχαρίστηση και ικανοποίηση, και δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούν τη σεξουαλική επαφή, όταν η σύντροφος νιώθει εξαντλημένη. Ακόμα όμως κι όταν η σύντροφος διεκδικεί περισσότερο τη σεξουαλική επαφή από τον άνδρα, ένας άνδρας μπορεί να την αποφύγει εξαιτίας της υποσυνείδητης ανάγκης του για αυτονομία και αυτοϊκανοποίηση.
 
• 5. Διαφορά στη διέγερση. Ενώ οι γυναίκες συνήθως ανταποκρίνονται καλύτερα σε μια πιο αργή σεξουαλική προσέγγιση, κάποιες φορές οι άνδρες προτιμούν την πιο γρήγορη σεξουαλική πράξη, ακριβώς όταν νιώθουν τη μεγάλη διέγερση. Όταν, λοιπόν, το σώμα του άνδρα γεμάτο τεστοστερόνη και σεξουαλική ορμή έρχεται σε επαφή με το σώμα της συντρόφου που δεν είναι ακόμα έτοιμο να ανταποκριθεί με την ίδια διέγερση, συχνά ο άνδρας αποθαρρύνεται. Πολύ συχνά οι γυναίκες λένε στους συντρόφους τους ότι το μόνο που θέλουν είναι το σεξ. Για τον άνδρα όμως, αυτή η έντονη σεξουαλική ορμή μπορεί να είναι δηλωτική τόσο της έλξης του για τη συγκεκριμένη σύντροφο καθώς επίσης κι ένας τρόπος να δείξει την αγάπη του. Κάποιες φορές, βέβαια, οι άνδρες θέλουν μια σεξουαλική επαφή πιο ζωώδη, χωρίς ψυχοσυναισθηματική εγγύτητα, μια επαφή καθαρά σαρκική.

• 6. Απιστία. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει αλλαγή στην επιθυμία ενός άνδρα χωρίς να συντρέχει εμφανής λόγος, είναι πολύ πιθανό να μην είναι πιστός στη σχέση. Κίνητρο για την απιστία μπορεί να είναι η σεξουαλική ματαίωση του άνδρα μέσα στη σχέση, αλλά συνήθως συνιστά μια πολύπλοκη λύση σε φαινομενικά άλυτα προβλήματα. Μέσα στο πλαίσιο μιας σχέσης αφοσίωσης, η σεξουαλική απιστία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως αυτή της παράλληλης σχέσης, του σεξ της μιας βραδιάς, του διαδικτυακού σεξ, του sexing κ.τ.λ. Ο άνδρας που διαπράττει την απιστία μπορεί να μη θέλει σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του είτε εξαιτίας ενοχής είτε λόγω έλλειψης ικανοποίησης. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις η απιστία μπορεί να καταστρέψει μια σχέση, σε κάποιες άλλες οι σύντροφοι καταφέρνουν να δώσουν μια ικανοποιητική ερμηνεία σε αυτό που συνέβη και μαζί να ενδυναμώσουν τη σχέση τους.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνδρας δεν διεκδικεί το σεξ με τη σύντροφό του. Η ανοιχτή συζήτηση που εστιάζει στο πώς νιώθει ο καθένας και το τι βιώνει μέσα στη σχέση και όχι σε επικριτικά σχόλια και απόδοση ευθυνών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Εάν το ζευγάρι δυσκολεύεται στην επικοινωνία, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού συμβούλου.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης