Οι όρχεις είναι δυο αδένες που βρίσκονται μέσα στο όσχεο και είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της τεστοστερόνης και των σπερματοζωαρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση του ενός ή και των δυο όρχεων. Το χειρουργείο αυτό ονομάζεται ορχεκτομή και μπορεί να διεξαχθεί για τους παρακάτω λόγους:

• Καρκίνος των όρχεων. Τα καρκινικά κύτταρα ενδέχεται να αναπτυχθούν στον ένα μόνο ή και στους δύο όρχεις. Η χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου όρχι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ριζικής αντιμετώπισης του καρκίνου.
• Συστροφή όρχεως. Ο κάθε όρχις κρέμεται από ένα κορδόνι, τον σπερματικό τόνο, μέσω του οποίου περνούν αρτηρίες, φλέβες, νεύρα και λεμφαγγεία του όρχεως. Η συστροφή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο σπερματικός τόνος στρίβει γύρω από τον εαυτό του με αποτέλεσμα να διακόπτεται η αιμάτωση του όρχεως. Είναι μια επώδυνη κατάστασης που χρειαζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση για να περιορισθεί η βλάβη στον όρχι. Εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως τότε ο όρχις θα χρειαστεί να αφαιρεθεί. Η συστροφή όρχεως είναι συχνότερη στις ηλικίες 12-16.
•Τραυματισμός στους όρχεις. Εξαιτίας της θέσης τους στο όσχεο οι όρχεις δεν είναι τόσο καλά προστατευμένοι με αποτέλεσμα να τραυματίζονται συχνά. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο όσχεο μπορεί να στοιχίσει στον άνδρα τον όρχι του.

• Ανωμαλίες καθόδου των όρχεων. Όταν ένα αγόρι αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα οι όρχεις του βρίσκονται στο υπογάστριο και υπό φυσιολογικές συνθήκες μετακινούνται στο όσχεο λίγο πριν τη γέννηση. Είναι πιθανό ο ένας ή και οι δυο όρχεις να μην κατέβουν στο όσχεο. Κάποιες φορές η κάθοδος γίνεται χωρίς παρέμβαση μέσα στους τρεις πρώτους μήνες ζωής του παιδιού. Εάν αυτό δε συμβεί, θα χρειαστεί η χειρουργική μετακίνηση τους στο όσχεο. Κάποιοι χειρουργοί μπορεί να αφαιρέσουν έναν όρχι εάν είναι κατεστραμμένος ή κακοσχηματισμένος.
Η επίδραση της ορχεκτομής στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία του άνδρα εξαρτάται κυρίως από το εάν αφαιρέθηκε ο ένας ή και οι δυο όρχεις.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης