Ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η θέαση πορνό δεν προκαλεί στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιος βιολογικός μηχανισμός που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, το πορνό μπορεί να σχετίζεται με το άγχος επίδοσης, καθώς και με συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές σε κάποια άτομα.

Η χρήση του διαδικτυακού πορνό αυξήθηκε την ίδια στιγμή που αυξήθηκαν τα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες κάτω των 40 ετών. Αυτό οδήγησε κάποιους ερευνητές στην πεποίθηση ότι το πορνό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των ανδρών χρηστών να έχουν και να διατηρούν στύσεις ικανές για συνουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται από ερευνητές είναι ότι η έκθεση στο διαδικτυακό πορνό μειώνει την ευαισθησία του άνδρα στα πραγματικά σεξουαλικά ερεθίσματα. Η υπόθεσή τους βασίστηκε στα χαρακτηριστικά του διαδικτυακού πορνό, δηλαδή τα απεριόριστα είδη, την άμεση διαθεσιμότητα και τη δυνατότητα των εικόνων να αλλάζουν σε δευτερόλεπτα.

Σε μια μελέτη σχετικά με την ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία ερωτήθηκαν 19 άνδρες χρήστες του διαδικτυακού πορνό αναφορικά με τη σεξουαλική τους επιθυμία. Από τους 19 οι 11 ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερη σεξουαλική επιθυμία προς τις γυναίκες, αλλά απολάμβαναν πάντα στα ίδια επίπεδα το πορνό.

Τονίζεται, ωστόσο, πως το γεγονός ότι τόσο η χρήση του διαδικτυακού πορνό όσο και η ΣΔ στους νέους αυξήθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν αποδεικνύει μια σύνδεση ανάμεσα στα δύο. Είναι, επίσης, δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος την ψυχολογική επίδραση του πορνό από άλλους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως είναι το άγχος επίδοσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια μελέτη του 2016 οι ερευνητές προτείνουν στους επαγγελματίες υγείας ένα τεστ ώστε να διακρίνουν τη ΣΔ που σχετίζεται με τη χρήση πορνό από τη ΣΔ που σχετίζεται με άλλους λόγους, όπως είναι το άγχος επίδοσης. Το τεστ περιλαμβάνει μια ερώτηση σχετικά με το εάν το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία στον αυνανισμό χωρίς τη χρήση πορνό. Εάν το άτομο απαντήσει ότι δυσκολεύεται κατά τον αυνανισμό όταν δεν βλέπει πορνό, ενώ όταν βλέπει δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, τότε η ΣΔ του ατόμου μπορεί να είναι αποτέλεσμα της χρήσης πορνό.

Στην περίπτωση αυτή, μια διακοπή της χρήσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας. Εάν το άτομο αντιληφθεί ότι δυσκολεύεται να ελέγξει τη χρήση του πορνό, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθεί άμεσα σε ειδικό.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης