Οι άνδρες που παρατηρούν έκκριση από το πέος τους συνήθως φοβούνται ότι έχουν προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Ωστόσο οι εκκρίσεις από το πέος μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους. Εάν είναι πιθανό ο άνδρας να πάσχει από κάποιο ΣΜΝ θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί ειδικό και να λάβει τη  κατάλληλη αγωγή. Εάν όμως ο άνδρας δε πάσχει από κάποιο ΣΜΝ η έκκριση του πέους είναι πιθανό να οφείλεται σε:

1.Προσπερματικά υγρά. Παράγονται κατά τη διάρκεια της διέγερσης  και στις περισσότερες περιπτώσεις η ποσότητά τους είναι πολύ μικρή, μια δυο σταγόνες, με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2.Λοίμωξη του ουροποιητικού. Πρόκειται για λοίμωξη που μπορεί να προσβάλει την ουροδόχο κύστη, τον προστάτη, τους νεφρούς, την ουρήθρα ή τους ουρητήρες. Είναι αρκετά σπάνιες σε άνδρες κάτω από 50, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας.  Όταν ένας άνδρας υποφέρει από ουρολοίμωξη ενδέχεται η ούρηση να είναι πολύ επώδυνη καθώς και να υπάρχει συχνή ανάγκη για ούρηση. Είναι πιθανό επίσης να υπάρχει μια λευκή έκκριση από το πέος και σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται  ακόμα και αίμα στα ούρα. Η ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία θα πρέπει να έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός. Τέλος φόρμας

3.Βαλανίτιδα. Είναι μια φλεγμονή της κεφάλης του πέους, η οποία εμφανίζεται στο 3-11% των ανδρών κάποια στιγμή στην ζωή τους. Μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε προκαλέσει ερεθισμό στην περιοχή, όπως είναι κάποιο σαπούνι, αλλά η βασική αιτία της βαλανίτιδας είναι οι μυκητισιακές λοιμώξεις. Η βαλανίτιδα μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή κνησμό στην κεφαλή του πέους. Ο άνδρας μπορεί επίσης να παρατηρήσει εκκρίσεις κάτω από την ακροποσθία ή στη βάλανο. Ορισμένες φορές οι πεϊκές εκκρίσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής. Σε αυτές τις περιπτώσεις  διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του ατόμου ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής.

4.Προστατίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του προστάτη αδένα που προκαλεί πόνο, δυσκολία στην ούρηση και έκκριση από το πέος. Στην οξεία μορφή της αντιμετωπίζεται κυρίως με αντιβιοτικά ενώ στη χρόνια η αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη και κρίνεται κατά περίπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

5.Σμήγμα. Είναι μια λιπαρή ουσία που περιέχει μεταξύ άλλων νεκρά κύτταρα. Η βασική του λειτουργία είναι η λίπανση της βαλάνου ώστε να προλαμβάνεται ο πόνος από την τριβή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το σμήγμα όμως περιέχει και βακτήρια, κάποια εκ των οποίων είναι αβλαβή και ωφέλιμα και κάποια βλαπτικά. Η αύξηση του αριθμού των βλαπτικών βακτηρίων ενδέχεται να προκαλέσει δυσοσμία και να παίξει ρόλο στην εμφάνιση συγκεκριμένων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Στους  άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή το σμήγμα είναι περισσότερο ορατό καθώς εγκλωβίζεται κάτω από την κεφαλή του πέους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μια έκκριση από το πέος δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται στην προσωρινή παραγωγή περισσοτέρου σμήγματος ή σε προσπερματικά υγρά. Σε άλλες περιπτώσεις ένα άτομο θα μπορούσε απλά να παρατηρήσει τις εκκρίσεις γιατί δίνει περισσότερη προσοχή στον όργανο του και την υγιεινή.

Είναι απαραίτητο ωστόσο ο άνδρας να ζητήσει συμβουλή ιατρού εάν οι εκκρίσεις του πέους δε συνδέονται με τη διέγερση ή την εκσπερμάτιση, όταν υπάρχει πόνος κατά την ούρηση, τη σεξουαλική επαφή ή το μπάνιο, όταν παρατηρείται οίδημα στην περιοχή ή κακοσμία, καθώς και στη περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης όπως είναι ο πυρετός. Σε κάθε περίπτωση εάν ένας άνδρας ανησυχεί αναφορικά με τις εκκρίσεις του πέους του καλό είναι να απευθυνθεί σε ειδικό.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης