Αρκετά συχνά τα ζευγάρια αναρωτιούνται πότε είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσουν θεραπεία. Τα προβλήματα συνήθως αρχίζουν όταν ο ένας ή και οι δύο νιώθουν δυστυχισμένοι μέσα στη σχέση, αποστασιοποιούνται ή νιώθουν ότι οι ανάγκες τους για οικειότητα παραμένουν ανικανοποίητες. Δυστυχώς, συνήθως αντί να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν τα ζητήματα αυτά εν τη γενέσει τους, σιωπούν και συμπεριφέρονται σε μεγάλο βαθμό σαν να μην τρέχει τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι η σχέση να γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη, ενώ παράλληλα μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο που οδηγεί στην απιστία. 

Η απιστία, σύμφωνα με τους ειδικούς θεραπευτές και τους συμβούλους ζεύγους, είναι πολλές φορές αυτή που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και οδηγεί το ζευγάρι σε θεραπεία. Όταν, λοιπόν, το ζευγάρι φτάνει εκεί, το μείζον θέμα είναι αυτό της απιστίας, ενώ οι υποκείμενες αιτίες που οδήγησαν εκεί παραβλέπονται. Το ίδιο σενάριο ισχύει και για άλλους παράγοντες που ταλανίζουν τη σχέση, όπως είναι τα οικονομικά ή τα σεξουαλικά προβλήματα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό τα ζευγάρια να απευθύνονται σε θεραπευτή πριν η σχέση τους φτάσει να αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατ΄ αρχάς, πριν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, ένα ζευγάρι θα πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να κρατήσει τη σχέση του υγιή. Ακριβώς όπως κανείς γυμνάζεται καθημερινά για να την ατομική του ευεξία, θα πρέπει να προσπαθεί και για τη σχέση του σε καθημερινό επίπεδο. Η αδούλευτη σχέση ατροφεί όπως και οι αδούλευτοι μύες. 

Πολλές φορές ωστόσο οι σύντροφοι δεν καταφέρνουν να συζητήσουν για τα ευαίσθητα  προβλήματα της σχέσης τους συχνά από φόβο ότι θα πληγώσουν ή και θα πληγωθούν. Η θεραπεία ζεύγους προσφέρει πρώτα απ’ όλα ένα ασφαλές πλαίσιο ώστε να συζητηθούν τα επίμαχα θέματα με σεβασμό και με γνώμονα τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. Επίσης η θεραπευτική σχέση βοηθά στη διερεύνηση των παραγόντων που εμποδίζουν τους δύο συντρόφους να έχουν μια ουσιαστική επικοινωνία.

Το ζητούμενο δεν είναι το ζευγάρι να κουβεντιάζει συχνά. Το ζητούμενο είναι να επικοινωνεί με τρόπο που ωφελεί τόσο τη σχέση όσο και τον καθένα ξεχωριστά. Αμφότεροι οι σύντροφοι είναι απαραίτητο να νιώθουν ότι ο άλλος τους ακούει και τους κατανοεί. Να νιώθουν ότι είναι εκεί για αυτούς παρά τις δυσκολίες, ότι ενδιαφέρεται. Τίποτα δεν είναι δεδομένο ακόμα και σε μια σχέση χρόνων. Το ενδιαφέρον, ο θαυμασμός και η σεξουαλική επιθυμία δεν πρέπει να σταματούν να εκδηλώνονται.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της θεραπείας αναλύονται τα μη αποτελεσματικά μοτίβα επικοινωνίας και αντικαθίστανται με πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα πάντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την καθημερινότητα του κάθε ζευγαριού. Η θεραπευτική σχέση είναι σε κάθε περίπτωση μια σχέση συνεργασίας. Οι δύο σύντροφοι συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των νέων προτύπων και σε καμία περίπτωση δεν παίρνουν έτοιμες λύσεις από τον θεραπευτή. Άλλωστε το μεγαλύτερο κέρδος από τη θεραπεία είναι να βρουν τον δικό τους τρόπο ουσιαστικής επικοινωνίας, τον δικό τους μηχανισμό επίλυση προβλημάτων και να συνειδητοποιήσουν ξεκάθαρα ότι η σχέση εξελίσσεται και χρειάζεται φροντίδα σε κάθε στάδιο εξέλιξης και σε καθημερινή βάση. 

Πολύ συχνό είναι επίσης τα ζευγάρια να απευθύνονται σε ειδικό προκειμένου να διαχειριστούν τα μεγάλα γεγονότα ζωής και τις στρεσογόνες μεταβάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία βοηθά το ζευγάρι να διαπραγματευτεί αυτές τις μεταβάσεις μειώνοντας όσο το δυνατό περισσότερο τους διαξιφισμούς. Μέσα σ’ ένα κλίμα συνεργασίας και σεβασμού οι δύο σύντροφοι μπορούν να εξερευνήσουν με ασφάλεια τι σημαίνει η συγκεκριμένη μετάβαση για τον καθένα τους. 

Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία βοηθά τους δύο συντρόφους στο πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και πώς να χρησιμοποιούν εύστοχες διατυπώσεις προκειμένου να δηλώσουν τη μη ικανοποίησή τους από τη σχέση. Εάν ένα ζευγάρι απευθυνθεί εγκαίρως σε ειδικό, είναι πιο πιθανό να υπάρχει ακόμα ένας κοινός τόπος που θα διευκολύνει τη θεραπευτική διαδικασία.  

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης