Ο ερεθισμός των έξω γεννητικών οργάνων και το αίσθημα ενόχλησης ή δυσφορίας εμφανίζονται συχνά και συνήθως συνδέονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. 

Καταρχάς η συνεπής χρήση προφυλακτικού μπορεί να προστατέψει τα άτομα από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, οι οποίες όταν δίνουν συμπτώματα συνήθως προκαλούν έντονή δυσφορία στη γενετήσια περιοχή. Το προφυλακτικό επίσης προστατεύει από το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης στο σπέρμα. Για τα άτομα που έχουν αλλεργία στο λατέξ μπορούν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά από άλλο υλικό όπως είναι η πολυουρεθάνη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης η χρήση λιπαντικών με βάση το νερό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και η αύξηση του χρόνου των προκαταρτικών ώστε να ενισχυθεί η φυσική λίπανση της περιοχής, μειώνουν την τριβή κατά τη διάρκεια της πράξης και κατ’ επέκταση την πιθανότητα πρόκλησης ερεθισμού.

Κάποιες φορές ο ερεθισμός μπορεί να προέρχεται από τη χρήση σπερματοκτόνων. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι είτε να χρησιμοποιηθεί ένας άλλο τύπος σπερματοκτόνου είτε μια διαφορετική μέθοδος αντισύλληψης.

Σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιούνται προϊόντα που ενδέχεται να ερεθίσουν τη γενετήσια περιοχή, όπως είναι τα κολπικά αποσμητικά ή τα αρωματισμένα προϊόντα υγιεινής. Ο καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων με ένα ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό αρκεί. Οι γυναίκες μάλιστα μπορούν να καθαρίζουν την περιοχή του αιδοίου αλλά καλό θα είναι να αποφεύγουν τις κολπικές πλύσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η δυσφορία επιμένει και δεν υποχωρεί, το άτομο θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Εάν διαγνωστεί κάποια μυκητιασική ή βακτηριακή λοίμωξή θα χορηγηθεί αντίστοιχα αντιμυκητιασική και αντιβιοτική αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν ένα άτομο φοβάται ότι έχει προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα δεν θα πρέπει να περιμένει την εκδήλωση συμπτωμάτων αλλά να επισκεφτεί τον ιατρό του ώστε να κάνει τον κατάλληλο έλεγχο και να πάρει εφόσον χρειάζεται την κατάλληλη θεραπεία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης