Σεξ ή περπάτημα; Ποιο από τα δύο είναι η καλύτερη φυσική άσκηση;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013, 07:30
Σεξ ή περπάτημα; Ποιο από τα δύο είναι η καλύτερη φυσική άσκηση;
Η ιδέα ότι το σεξ μπορεί να είναι ένας ευχάριστος τρόπος κατανάλωσης θερμίδων φαίνεται να έχει απασχολήσει πολύ την κοινή γνώμη. Παρά την έκταση που παίρνει όμως το θέμα στα διάφορα περιοδικά και τις τηλεοπτικές εκπομπές, κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να μετρήσει με ακρίβεια πόσες θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Μια πρόσφατη μελέτη λοιπόν, επιχείρησε να καλύψει το ερευνητικό αυτό κενό. Οι ερευνητές μέτρησαν την ενεργειακή απώλεια σε 21 ζευγάρια κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας και τη σύγκριναν με την ενέργεια που ξοδεύτηκε κατά την άσκηση μέσης έντασης στο διάδρομο για 30 λεπτά.
Είχε λοιπόν το σεξ την ίδια αποτελεσματικότητα με την άσκηση στο διάδρομο; Η απάντηση των ερευνητών είναι αρνητική, τουλάχιστον στα πλαίσια της μικρής αυτής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι θερμίδες που κάηκαν μέσω της σεξουαλικής πράξης ήταν λιγότερες από αυτές που κάηκαν μέσω της άσκησης κατά 2/3 περίπου. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος καύσης των ανδρών κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν 101 θερμίδες, ενώ κατά την άσκηση στο διάδρομο ήταν 276 θερμίδες.

Βεβαίως, οι ερευνητές τονίζουν πως το πλεονέκτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είναι πιο ευχάριστη από την άσκηση στο διάδρομο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό διαδικτυακό περιοδικό με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά ακριβής. Μια από τις δηλώσεις ωστόσο των ερευνητών , σύμφωνα με την οποία το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα, αλλά λιγότερες από το τζόκινγκ, βασίζεται σε μία σειρά συμπερασμάτων που δεν έχουν εξεταστεί άμεσα.

Οι συγγραφείς περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες υγείας ξεκινούν να αναγνωρίζουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής. Θέλησαν λοιπόν να διευκρινίσουν το βαθμό στον οποίο το σεξ θα μπορούσε να συνεισφέρει στα συνιστώμενα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και πως μπορεί να συγκριθεί με άλλες δραστηριότητες, όπως είναι για παράδειγμα το jogging.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ετεροφυλόφιλοι, κατοικούσαν στο Μόντρεαλ και η εισαγωγή τους στη μελέτη έγινε ανάμεσα στο Δεκέμβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013. Σύμφωνα με τα κριτήρια εισαγωγής στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν ηλικία 18-35 έτη, τόπο γέννησης το Quebec και γλώσσα τη γαλλική, να είναι καυκάσιοι, να μην κάνουν καθιστική ζωή, να μην έχουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, να είναι σεξουαλικά ενεργοί, να βρίσκονται σε σταθερή σχέση για διάστημα 6-24 μηνών και οι γυναίκες να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά δισκία. Παράλληλα, κανείς δεν ανέφερε καρδιαγγειακά νοσήματα διαβήτη, ή κάποιο ορθοπεδικό περιορισμό.

Κατά την εισαγωγή τους στη μελέτη όλοι οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν για μισή ώρα στο διάδρομο σε μέτρια ένταση , έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να συγκρίνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα με μια μορφή φυσικής δραστηριότητας που μπορεί να υιοθετηθεί συστηματικά από το γενικό πληθυσμό
Άλλωστε, η άσκηση μέσης έντασης για 30 λεπτά, το λιγότερο 5 φόρες την εβδομάδα, συνίσταται από τους ειδικούς για τη διατήρηση μιας καλής υγείας. Είναι απαραίτητα λοιπόν τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής άσκησης εβδομαδιαίως.

Οι ερευνητές είχαν στη διάθεση τους τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να μετρήσουν την ενεργειακή δαπάνη σε θερμίδες και την ένταση της δραστηριότητας σε MET, μονάδες δηλαδή μέτρησης της εργασίας του μεταβολισμού. Παράλληλα, εκτιμήθηκαν με τη βοήθεια ερωτηματολογίων η αντιλαμβανόμενη ενεργειακή δαπάνη, η αντιλαμβανόμενη προσπάθεια , η κούραση και η ευχαρίστηση που ένιωσαν οι συμμετέχοντες μετά το τέλος της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ως σεξουαλική δραστηριότητα καθορίστηκε αυτή η οποία ξεκινά με προκαταρτικά, συνεχίζει με συνουσία και τον οργασμό τουλάχιστον ενός εκ των δύο συντρόφων και τελειώνει όταν το ζευγάρι το συμφωνήσει. Οι ερευνητές ζήτησαν στα ζευγάρια να είναι σεξουαλικά δραστήριοι μια φορά την εβδομάδα για ένα μήνα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν ναρκωτικά, αλκοόλ ή φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία πιο πριν.

Η βασική αναλυτική διαδικασία της μελέτης λοιπόν σύγκρινε τη διάρκεια και την ένταση της μέσης σεξουαλικής δραστηριότητας με τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης στο διάδρομο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μέση διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ήταν τα 24.7 λεπτά και η μέση δαπάνη ενέργειας ήταν 101 θερμίδες για τους άνδρες και 69.1 θερμίδες για τις γυναίκες. Οι άνδρες δηλαδή βρέθηκαν να καίνε με τη σεξουαλική πράξη 4.2 θερμίδες ανά λεπτό, ενώ οι γυναίκες 3.1 θερμίδες ανά λεπτό.

Η ενεργειακή δαπάνη όμως, βρέθηκε σημαντικά μεγαλύτερη κατά τη 30λεπτη άσκηση στο διάδρομο με μέση τιμή τις 276 θερμίδες για τους άνδρες και τις 213 θερμίδες για τις γυναίκες. Οι άνδρες, δηλαδή, στο διάδρομο έκαιγαν 9.2 θερμίδες ανά λεπτό και οι γυναίκες 7.1.

Η ένταση της σεξουαλικής δραστηριότητας μετρήθηκε στα 6.0 ΜΕΤs για τους άνδρες και στα 5.6 για τις γυναίκες, τιμές ενδεικτικές δηλαδή μιας μέτριας έντασης, οι οποίες ήταν και πάλι μικρότερες από τις αντίστοιχες τιμές της άσκησης στο διάδρομο που βρέθηκαν 8.5 ΜΕΤs στους άνδρες και 8.4 στις γυναίκες.

Υπολογίστηκε μάλιστα, ότι η σεξουαλική δραστηριότητα έφτανε στο 71% της έντασης και το 38% της ενεργειακής δαπάνης της άσκησης στο διάδρομο. Ωστόσο, παρατηρείται ότι η μέγιστη ενεργειακή δαπάνη που επιτεύχθηκε από άνδρες κατά τη σεξουαλική πράξη ήταν 306 θερμίδες και ξεπερνούσε τη μέση ενεργειακή δαπάνη κατά την άσκηση στο διάδρομο που ήταν 276 θερμίδες. Κάτι παρόμοιο όμως δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Η αντιλαμβανόμενη ενεργειακή δαπάνη κατά της σεξουαλική δραστηριότητα ήταν πολύ κοντά στις πραγματικές τιμές αναδεικνύοντας ότι και τα δύο φύλα μπορούν να εκτιμήσουν σωστά τις θερμίδες που καίνε. Μόνο το 5% των συμμετεχόντων δήλωσε πως η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν πιο κοπιαστική, σε σύγκριση με την 30λεπτη άσκηση στο διάδρομο.

Σύμφωνα με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων από τους ειδικούς, η σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται να μπορεί να κάψει κατά μέσο όρο 3.6 θερμίδες ανά λεπτό και να έχει μέτρια ένταση σε νέους και υγιείς άνδρες και γυναίκες. Σχετικά με το επίπεδο έντασης της σεξουαλικής δραστηριότητας , οι ερευνητές αναφέρουν πως μπορεί να είναι υψηλότερο από του περπατήματος με ταχύτητα 4.8 χμ/ώρα και χαμηλότερο από αυτό του τζόκινγκ με ταχύτητα 8 χμ/ώρα. Το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους επαγγελματίες υγείας που ανησυχούν σχετικά με το κίνδυνο της σεξουαλικής δραστηριότητας σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της μελέτης ήταν ότι τα κριτήρια εισαγωγής ήταν πολύ αυστηρά και η δυνατότητα γενίκευσης στον πληθυσμό δεν είναι μεγάλη. Παράλληλα, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ακριβής ήταν ο εξοπλισμός για τη μέτρηση της ενεργειακής δαπάνης και της έντασης. Οι μεγάλες διαφορές, μάλιστα, στις τιμές των ΜΕΤs ανάμεσα σε αυτή και προηγούμενες μελέτες συνιστούν πιθανόν ένδειξη των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στα άτομα. Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο οι διαφορές αυτές να εξηγούνται από την επιπλέον προσπάθεια που κατέλαβαν τα ζευγάρια κατά τη σεξουαλική πράξη γνωρίζοντας ότι οι λειτουργίες καταγράφονταν.

Το γενικό συμπέρασμα όμως της μελέτης είναι ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δε φτάνει τα επίπεδα ενεργειακής δαπάνης και έντασης που αγγίζει η 30λεπτη άσκηση στο διάδρομο σε μέτρια ένταση. Σύμφωνα λοιπόν με τους συγγραφείς, οι επαγγελματίες υγείας είναι καλό να γνωρίζουν ότι ενδεχομένως η σεξουαλική δραστηριότητα να μην μπορεί να συμβάλει στα συνιστώμενα επίπεδα εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας.

Πηγή : nhs.uk/news/


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013, 07:32