Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση πολλών ορμονών που συνδέονται με τη διάθεση και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Συνήθως οι αλλαγές που επιφέρει το σεξ είναι θετικές και ωφέλιμες, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.
Οι περισσότερες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ επιδρά θετικά τόσο στη ψυχολογία του ατόμου, βελτιώνοντας τη διάθεσή του, όσο και στην φυσιολογία του επιφέροντας χαλάρωση. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι μετά από τη σεξουαλική επαφή το άτομο βιώνει λιγότερο στρες, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της απελευθέρωσης της ορμόνης ωκυτοκίνης από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου.
Η αύξηση των επίπεδων της ωκυτοκίνης συνδέονται με αυξημένα επίπεδα χαλάρωσης και οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα στρες.
Η ωκυτοκίνη μάλιστα δεν επιφέρει μόνο χαλάρωση άλλα μειώνει και την αίσθηση του πόνου. Μια μελέτη του 2013 βρήκε ότι η ορμόνη αυτή μπορεί να ανακουφίσει από πονοκεφάλους σε άτομα που υποφέρουν συχνά. Μια άλλη μελέτη του 2013 βρήκε ότι μια διαφορετική ομάδα ορμονών, οι ενδορφίνες που επίσης απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο που σχετίζεται με τις κεφαλαλγίες τάσεως.
Μπορεί όμως η σεξουαλική επαφή να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα; Η απάντηση είναι θετική. Ενώ το σεξ σε γενικές γραμμές θεωρείται μια φυσική θεραπεία αντιμετώπισης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, μια μικρή ομάδα του πληθυσμού αναφέρει μια μείωση της διάθεσης μετά τη σεξουαλική επαφή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μετασυνουσιακή δυσφορία και είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στο ευρύ κοινό. Σε μια μελέτη του 2010 στην οποία συμμετείχαν 222 φοιτήτριες βρέθηκε ότι το 32.9% είχε την εμπειρία της αρνητικής διάθεσης αμέσως μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι εάν η αρνητική διάθεση μετά το σεξ είναι μια κατάσταση χρόνια τότε θα μπορούσε να συνδέεται με προηγούμενα τραυματικά γεγονότα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως το αίτιο παραμένει άγνωστο και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της βιολογικής προδιάθεσης. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι το χαρακτηριστικό της μετασυνουσιακής δυσφορίας είναι ότι η μελαγχολική διάθεση περιορίζεται στη χρονική φάση που ακολουθεί τη σεξουαλική πράξη και ότι το άτομο δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί νιώθει αυτή τη δυσφορία.
Μια άλλη ορμόνη που απελευθερώνεται μετά το σεξ είναι η προλακτίνη η οποία επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο του ατόμου.
Ερευνητές μάλιστα από το Central Queensland University της Αυστραλίας υπέθεσαν επίσης ότι η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να δράσει ως ηρεμιστικό και να οδηγήσει σε καλύτερο νυχτερινό ύπνο.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των ανδρών, η εκσπερμάτιση έχει βρεθεί ότι μειώνει τη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού, μιας εγκεφαλικής περιοχής που επωφελείται ιδιαίτερα από έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Κατά τον ύπνο ο προμετωπιαίος φλοιός επιδεικνύει την πιο αργή δραστηριότητα σε σύγκριση με άλλες περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που υποστηρίζει την αποτελεσματική διεργασία των γνωστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σεξ μπορεί να συνδέεται με καλύτερο επίπεδο γνωστικής λειτουργίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, προστατεύοντας τα άτομα από την απώλεια μνήμης και τις άλλες γνωστικές διαταραχές. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι σεξουαλικά ενεργοί έχουν αυξημένα επίπεδα γενικής γνωστικής λειτουργίας.
Για τις γυναίκες η σεξουαλική δραστηριότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες φαίνεται να διατηρεί την ικανότητα μνημονικής ανάκλησης. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στη δράση της τεστοστερόνης και της ωκυτοκίνης, τα επίπεδα των οποίων επηρεάζονται από τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν και με ελάχιστες εξαιρέσεις η σεξουαλική δραστηριότητα έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση ορμονών που φαίνεται να φορτίζουν τις βιολογικές μπαταρίες του ατόμου.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης