Όταν ένα άτομο έχει διαβήτη, το σώμα του δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη καταλήγοντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως βλάβη των νεύρων και καρδιαγγειακά προβλήματα με επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία.

Ο διαβήτης μπορεί παράλληλα να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, και αυτό ενδέχεται, επίσης, να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία βλάπτοντας τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη σεξουαλική διέγερση. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν νευρική βλάβη σε όλο το σώμα. Στις γυναίκες, συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα τους να βιώσουν σεξουαλική διέγερση κι επιθυμία καθώς και τη λίπανση του κόλπου.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνο σεξ και μειωμένη ικανότητα να φτάσουν σε οργασμό.

Κατά την εμμηνόπαυση, μια γυναίκα με διαβήτη μπορεί να παρουσιάσει ξαφνικές πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη σεξουαλική της υγεία επειδή μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια του σεξ με αποτέλεσμα το σεξ να βιώνεται περισσότερο σαν ταλαιπωρία παρά σαν απόλαυση. Καλό είναι στις περιπτώσεις αυτές να ελέγχεται το σάκχαρο στο αίμα πριν από τη σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον, οι γυναίκες με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λοιμώξεις, όπως  μυκητίαση, κυστίτιδα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα να έχουν ή να απολαμβάνουν σεξουαλική επαφή.

Στην περίπτωση των ανδρών με διαβήτη, μελέτες έχουν δείξει αυξημένη συχνότητα μειωμένων επιπέδων τεστοστερόνης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική τους επιθυμία.

Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα σεξουαλικής υγείας που επηρεάζει τους άνδρες με διαβήτη είναι η αδυναμία να επιτύχουν ή να διατηρήσουν μια στύση, γνωστή ως στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Για την επίτευξη στύσης, πρέπει να υπάρχει σημαντική ροή αίματος στο πέος. Ωστόσο, ο διαβήτης βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στο πέος.

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων και να δυσκολέψει τον άνδρα περισσότερο στο να διατηρήσει τη στύση.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνά παράλληλα με την παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος που αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, όπως επίσης  κι ένα χειρουργείο στον προστάτη ή την ουροδόχο κύστη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς , το 10-20 τοις εκατό των περιπτώσεων  ΣΔ οφείλονται σε άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο σεξουαλικής αποτυχίας και άλλες ανησυχίες για την ψυχική υγεία. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν ένα άτομο με χρόνιο νόσημα, όπως ο διαβήτης.

Τα άτομα με διαβήτη ανεξαρτήτως φύλου συχνά αισθάνονται κουρασμένα. Συχνά επίσης βιώνουν μια σειρά από ανησυχίες για την υγεία τους, λόγω επιπλοκών, και μπορεί να επενδύσουν σημαντικό χρόνο στη διαχείριση τους. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μειώσουν τη γενική σεξουαλική ορμή ενός ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της βλάβης των νεύρων που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στη γενική όσο και στη σεξουαλική υγεία του ατόμου.

Οι τρόποι διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν τη χρήση ινσουλίνης, τη λήψη φαρμάκων και τον τακτικό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης