Η σεξουαλική δραστηριότητα αλλάζει καθώς το άτομο μεγαλώνει σε ηλικία και αδιαφιλονίκητα από ένα σημείο και μετά η σεξουαλική επίδοση φθίνει. Το άτομο δεν μπορεί να απολαύσει το σεξ όπως παλιά, μπορεί όμως να βρει έναν νέο τρόπο ώστε να παραμείνει σεξουαλικά ενεργό και να αντλεί ευχαρίστηση από αυτό. Το σεξ και η σωματική οικειότητα μάλιστα έχει βρεθεί ότι μπορεί να είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής των ηλικιωμένων. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές των ειδικών για τη διατήρηση μιας υγιούς και ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής:

– Συζητήστε με τον/τη σεξουαλικό σας σύντροφο. Ακόμα κι αν η συζήτηση για το σεξ είναι δύσκολη και αμήχανη, είναι σημαντικό να μοιραστεί κάποιος ανοιχτά και με ειλικρίνεια τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες με τον σύντροφό του. Με αυτόν τον τρόπο και οι δύο σύντροφοι απολαμβάνουν περισσότερο από το σεξ και την οικειότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Επισκεφτείτε τον ιατρό σας εάν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα ή εάν λαμβάνετε κάποια αγωγή, καθώς ενδέχεται να επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στη διατήρηση της στύσης σας, ρωτήστε τον ιατρό σας σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες.

– Επισκεφτείτε έναν θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών. Θα βοηθήσει εσάς και τον/τη σύντροφό σας να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένες ανησυχίες. Ζητήστε από τον ιατρό σας να σας παραπέμψει.

– Είναι σημαντικό να διευρύνετε τον ορισμό που δίνετε στο σεξ. Η συνουσία δεν είναι ο μόνος τρόπος να έχει κάποιος μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Το άγγιγμα, το φιλί ή άλλου είδους σωματική επαφή και οικειότητα μπορεί να προσφέρουν ευχαρίστηση σε εσάς και τον/τη σύντροφό σας. Με την αύξηση της ηλικίας τα όρια του σώματος αλλάζουν μαζί με τις ικανότητες και τις ανάγκες του. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βρείτε νέους τρόπους σεξουαλικής απόλαυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Προσαρμόστε τη ρουτίνα σας. Απλές αλλαγές ενδέχεται να βελτιώσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε την ώρα της σεξουαλικής συνεύρεσης, ώστε η σωματική κούραση να είναι η μικρότερη δυνατή. Δοκιμάστε μια νέα σεξουαλική στάση ή άλλους τρόπους να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας τόσο ρομαντικά όσο και σεξουαλικά.

-Εάν είστε μόνος, μην εγκαταλείπετε την ιδέα μιας νέας ρομαντικής σχέσης. Συχνά εάν κάποιος έχει χάσει τον σύντροφό του, είναι δύσκολο ακόμα και να φανταστεί την έναρξη μιας νέας σχέσης. Η διατήρηση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής όμως είναι πολύ σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Κανείς ποτέ δεν σταματά να έχει ανάγκη από συναισθηματική εγγύτητα και οικειότητα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ένα άτομο ξεκινήσει σχέση με νέο σύντροφο, θα πρέπει να λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), ανεξάρτητα από την ηλικία του. Πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι που δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από κάποιο ΣΜΝ, όπως είναι ο έρπης και η γονόρροια.

Μια τελευταία και πολύ σημαντική συμβουλή για τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι το άτομο να προσέχει τον εαυτό του και να περιφρουρεί την υγεία του. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο μπορεί να υιοθετήσει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, να ασκείται τακτικά, να καταναλώνει αλκοόλ με μέτρο και να μην καπνίζει. Επίσης, πολύ σημαντικός είναι ο τακτικός, γενικός έλεγχος, ιδιαίτερα εάν το άτομο έχει κάποια χρονιά νόσο ή λαμβάνει κάποια αγωγή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης