Οι επιστήμονες έχουν βρει έναν πιθανό σύνδεσμο μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και του κινδύνου θνησιμότητας συμφωνά με μια νέα δημοσίευση στο Journal of Sexual Medicine.

Η σχέση εντοπίστηκε τόσο στην περίπτωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία  όσο και στην περίπτωση της θνησιμότητας από καρκίνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το να είναι κανείς σεξουαλικά δραστήριος μπορεί να ωφελήσει την υγεία του, την ποιότητα ζωής και το συνολικό επίπεδο ευημερίας του. Δεν είχε ξεκαθαριστεί ωστόσο εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και θνησιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στον πληθυσμό των ΗΠΑ αξιοποιώντας δεδομένα από μια  μεγάλη έρευνα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες που είχαν συλλεχτεί από τα 2005 έως το 2016 σε συνολικό δείγμα 15.269 ανδρών και γυναικών με ηλικίες από 20 έως 59 ετών με μέση ηλικία τα 39 έτη. Οι συμμετέχοντες  ρωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. 

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν σεξουαλικές επαφές από 2-11 έως 52-103 φορές μέσα στο έτος. Το 7% είχε μόνο μία ή και καμία επαφή μέσα στο έτος ενώ το 14% είχε 104 επαφές ή και περισσότερες. Η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής ήταν παρόμοια στα δύο φύλα

Ποσοστά θνησιμότητας ήταν διαθέσιμα και για τα δύο φύλα μέσα σε ένα μέσο διάστημα παρακολούθησης 5.7 ετών. Μέσα στο διάστημα αυτό 228 άτομα πέθαναν. Οι 69 θάνατοι οφείλονταν σε καρκίνο και οι 29 σε καρδιαγγειακό νόσημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιπλέον ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το συχνό σεξ σχετιζόταν με μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε αιτία και μάλιστα όσο μεγαλύτερη ήταν η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος θνησιμότητας. Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιοαγγειακά νοσήματα ήταν σημαντικά μικρότερα σε αυτούς που είχαν  τουλάχιστον 52 επαφές μέσα στο έτος σε σύγκριση με αυτούς που είχαν μία ή καμία. 

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις των ευρημάτων τους. Για παράδειγμα, το σεξ είναι μια φυσική άσκηση η οποία απελευθερώνει ενδορφίνες  που προάγουν το αίσθημα ευτυχίας. Η καλή διάθεση και η οικειότητα με έναν σύντροφο έχει βρεθεί ότι ωφελούν την υγεία ενός ατόμου. Είναι σημαντικό επίσης να επισημανθεί ότι η συσχέτιση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και θνησιμότητας εξηγείται και από το γεγονός ότι κατά την πρώιμη φάση μιας νόσου και πριν τη διάγνωση της μπορεί να υπάρχει μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας του ατόμου.

Τονίζεται λοιπόν ότι πρόκειται για μια απλή συσχέτιση και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν στη συγκεκριμένη μελέτη να τεκμηριώσουν μια αιτιώδης σχέση μεταξύ του σεξ και την θνησιμότητας. 

www.andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης