Σεξουαλική εργασία για την πληρωμή φοιτητικών δανείων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, 08:49
Σεξουαλική εργασία για την πληρωμή φοιτητικών δανείων
Ένα πρόσφατο δημοσίευμα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό της Βρετανίας σημειώνει ότι πολλοί φοιτητές προσφέρουν σεξουαλική εργασία για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ένας στους 10 φοιτητές γνωρίζει κάποιον, ο οποίος μέσω της σεξουαλικής εργασίας πληρώνει το φοιτητικό του δάνειο. Το φαινόμενο δείχνει να παρουσιάζει αυξητική τάση στους φοιτητές ιατρικής. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως τα ολοένα και πιο ακριβά δίδακτρα, τα αυξανόμενα χρέη και το υψηλό κόστος ζωής είναι πολύ πιθανό να οδηγούν τους φοιτητές στη σεξουαλική εργασία, η οποία συνιστά έναν τρόπο να βγάλουν γρήγορα αρκετά χρήματα.

Το 2006 μόνο το 6% των φοιτητών ανέφερε ότι γνώριζε κάποιον που έχει καταφύγει στη λύση της σεξουαλικής εργασίας. Το ποσοστό αυτό στη νέα μελέτη είναι ελάχιστα κάτω από το 10%.

Παράλληλα, οι συγγραφείς τονίζουν πως τα media έχουν σαφώς επηρεάσει την απόφαση των φοιτητών να στραφούν στη σεξουαλική εργασία για να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Το 2009, για παράδειγμα, έγινε πρωτοσέλιδο η περίπτωση μιας νεαρής από την Καλιφόρνια η οποία έβγαλε σε δημοπρασία την παρθενία της, προκειμένου να πληρώσει για το μεταπτυχιακό της πάνω στη θεραπεία γάμου και οικογένειας. Επιπλέον, ένα δημοφιλές τηλεοπτικό show στις ΗΠΑ ήταν βασισμένο στη ζωή μιας ερευνήτριας που εργαζόταν ως ιερόδουλη, ενώ έκανε το διδακτορικό της στην επιδημιολογία και την ιατροδικαστική.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ο αισθησιακός χορός είναι ο πιο δημοφιλής τύπος σεξουαλικής εργασίας στον οποίο επιδίδονται φοιτητές, ακολουθεί το στριπτίζ στη δεύτερη θέση και η πορνεία στην τρίτη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πορνεία είναι, βεβαίως, ο χειρότερος τύπος και οι φοιτητές ιατρικής πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την επίπτωση μιας ενδεχόμενης καταδίκης για πορνεία, όταν αιτούνται την άδεια εργασίας ή διεκδικούν κάποια νοσοκομειακή θέση.

Τονίζουν, παράλληλα, πως είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητών που δεν αναζητούν σεξουαλική εργασία προκειμένου να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια, αλλά βρίσκουν άλλους τρόπους. Έχει βρεθεί, μάλιστα, πως οι φοιτητές με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης είναι πιο πιθανό να εκλογικεύσουν την αναζήτηση σεξουαλικής εργασίας ως έναν τρόπο να πληρώσουν τα χρέη. Οι ειδικοί επιρρίπτουν τις ευθύνες τόσο στους γονείς, διότι δεν ενστάλαξαν στα παιδιά τους πιο υγιείς πεποιθήσεις απέναντι στο σεξ, όσο και τα media που προβάλλουν αφειδώς το πρότυπο του «κακού κοριτσιού».

Καθηγητής της δημόσιας πολιτικής, όμως, στο Πανεπιστήμιο του Yale αναφέρει ότι τα σχετικά ερευνητικά ευρήματα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εικασίες για ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η οικονομική βοήθεια μπορεί να αποτρέψει τους φοιτητές να ενδώσουν στη λύση της σεξουαλικής εργασίας, ενώ, παράλληλα, απαραίτητη είναι η ψυχοθεραπεία, η οποία θα τους βοηθήσει να φθάσουν στη ρίζα των προβλημάτων που τους οδηγούν εν τέλει σε αυτήν την επιλογή, πέραν των οικονομικών χρεών.

Πηγή: abcnews
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013, 09:33