Οι ασθενείς που υποφέρουν από κάποιο σεξουαλικό νόσημα συχνά παρουσιάζουν σεξουαλικά προβλήματα, όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία, η μειωμένη επιθυμία και οι δυσκολίες στον οργασμό. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Sexual Medicine» δείχνει ότι τα προβλήματα αυτά δεν βλάπτουν απαραίτητα τη σχέση των ασθενών με τους/τις συντρόφους τους.

Η σύνδεση ανάμεσα στη σεξουαλική δυσλειτουργία και την ικανοποίηση από τη σχέση σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα δεν έχει ευρέως διερευνηθεί. Με τη νέα αυτή μελέτη οι ερευνητές σκόπευαν να εξετάσουν με ποιον τρόπο οι σεξουαλικές εμπειρίες των ασθενών αλλάζουν έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο και πώς αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε καρδιακή αποκατάσταση σε μια από τις έξι κλινικές της Ιρλανδίας και ανταποκρίθηκαν σε τηλεφωνική έρευνα. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής έρευνας οι ασθενείς είχαν έναν/μια σταθερό/η σύντροφο. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που ανταποκρίθηκαν ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία ήταν τα 61 έτη. Σχεδόν τα 2/3 είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, περισσότεροι από τους μίσους είχαν ιστορικό καρδιακής προσβολής ή είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Περίπου το 23% είχε λάβει φάρμακα για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας μετά το καρδιακό επεισόδιο.

Το 63% δήλωσε ότι είχε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους. Σχεδόν το 1/3 είχε λιγότερο συχνές σεξουαλικές επαφές. Μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες τα 2/3 ανέφεραν σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 1/3 δεν ανέφερε καμία επαφή.

Σχεδόν το 1/3 των ανδρών αντιμετώπιζε στυτικά προβλήματα και μία στις πέντε γυναίκες είχε δυσκολία στον οργασμό. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ανέφεραν χαμηλά επίπεδα σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ερωτήθηκαν εάν το καρδιακό επεισόδιο είχε επιπτώσεις στη σεξουαλική τους δραστηριότητα, το 30% των συμμετεχόντων απάντησε θετικά. Όταν τους ζητήθηκαν λεπτομέρειες, οι ασθενείς ανέφεραν τις σεξουαλικές παρενέργειες των φαρμάκων που λάμβαναν, τον φόβο, το άγχος και την απώλεια ενέργειας.

Αντιθέτως, σχεδόν το 11% δήλωσε ότι η σεξουαλική του δραστηριότητα είχε βελτιωθεί. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς ξεκίνησαν θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τα σεξουαλικά προβλήματα. Άλλοι ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο χαλαροί και ενεργοποιημένοι, καθώς είχαν αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους, ώστε να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση. 

Οι περισσότεροι ασθενείς ένιωσαν θετικά για τις σχέσεις τους, με περισσότερο από το 70% να αναφέρει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα προσέφερε ευχαρίστηση και συναισθηματική ικανοποίηση. Μόνο το 58%, όμως, ένιωθε ικανοποιημένο με την επικοινωνία που είχε με τον/τη σύντροφο. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η επικοινωνία μπορεί να βελτιωθεί σε ένα ζευγάρι με τη βοήθεια και την καθοδήγηση ειδικού.

Τέλος, υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι τα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης να συμπεριλαμβάνουν τη διαχείριση των σεξουαλικών προβλημάτων και να βοηθούν τα άτομα να επιστρέψουν στη σεξουαλική τους δραστηριότητα παρέχοντας στρατηγικές που προάγουν την καλή σεξουαλική επικοινωνία του ζευγαριού. 

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης