Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι άνδρες που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ετεροφυλόφιλο είναι τρεις φόρες πιο πιθανό να κατηγοριοποιήσουν την αμφιφυλοφιλία ως έναν μη αυθεντικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Η στάση αυτή μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να επιδράσει αρνητικά στην υγεία των ατόμων που ταυτοποιούνται ως αμφιφυλόφιλοι.

Ο διευθυντής του «Project Silk», ενός προγράμματος για την πρόληψη του HIV, Dr Friedman, αναφέρει ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν την προκατάληψη, τη διάκριση και τον στιγματισμό, τόσο από ετεροφυλόφιλα όσο και από ομοφυλόφιλα άτομα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα απομόνωσης και περιθωριοποίησης τα οποία μπορούν, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά προληπτικού ελέγχου και θεραπείας του HIV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τις προηγούμενες ερευνητικές εκτιμήσεις των στάσεων απέναντι στους αμφιφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες, οι ερευνητές ζήτησαν από εκατοντάδες φοιτητές να αναφέρουν τις λέξεις που τους έρχονται στο μυαλό σχετικά με τους αμφιφυλόφιλους. Από τις λέξεις αυτές, στις οποίες για παράδειγμα συμπεριλαμβάνονταν χαρακτηρισμοί όπως «μπερδεμένοι», «διαφορετικοί», «αυτοί που πειραματίζονται», οι ερευνητές συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο 33 ερωτήσεων το οποίο διένειμαν διαδικτυακά σε 1.500 ενήλικες.

Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν αρνητική στάση απέναντι στην αμφιφυλοφιλία, με σχεδόν το 15% του δείγματος να μην τη θεωρεί γνήσιο σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο, βρέθηκε πως οι γυναίκες, οι λευκοί, καθώς και τα ομοφυλόφιλα άτομα αντιμετώπιζαν με λιγότερη προκατάληψη το ζήτημα της αμφιφυλοφιλίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, έχει το εύρημα ότι οι απαντήσεις των ομοφυλοφίλων ήταν σημαντικά λιγότερο θετικά προσκείμενες στην αμφιφυλοφιλία, σε σύγκριση με αυτές των αμφιφυλόφιλων, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα αμφιφυλόφιλα άτομα έρχονται αντιμέτωπα με τον στιγματισμό ακόμα και μέσα στην κοινότητα των σεξουαλικών μειονοτήτων. Βρέθηκε, επίσης, πως οι άνδρες αμφιφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν πιο έντονη προκατάληψη από τις γυναίκες.

Ο Dr Friedman εξηγεί πως όταν ένα αμφιφυλόφιλο άτομο αντιλαμβάνεται πως ο σεξουαλικός του προσανατολισμός δε είναι αποδεκτός από τους ομοτίμους του μπορεί να βιώσει την κοινωνική απομόνωση και να νιώσει παράλληλα ότι δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά με τους φίλους, την οικογένεια και τους συμμαθητές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους ειδικούς που προσπαθούν να καταπολεμήσουν το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση που απειλούν τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχοσυναισθηματική υγεία των αμφιφυλόφιλων ατόμων, είναι πολύ σημαντικά τα ερευνητικά δεδομένα που καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους αναγκάζεται κανείς να κρατήσει κρυφό τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Παράλληλα, οι χρήσιμες αυτές πληροφορίες μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό του στιγματισμού και τη βελτίωση των ποσοστών πρόληψης και θεραπείας του HIV στις κοινότητες των αμφιφυλόφιλων.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο το επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης