Ο μέσος αμερικανός αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 78, αλλά μπορεί να λάβει μέτρα για να παρατείνει τη μακροζωία του.

Οι ειδικοί λένε πως μπορούμε επιτυχώς να ζήσουμε περισσότερο και πιο χαρούμενα: Οι αιωνόβιοι ολοένα αυξάνονται στον αμερικανικό πληθυσμό, σύμφωνα με τις στατιστικές: 4,1 % το χρόνο, δηλαδή 51% μεταξύ του 1990 και του 2000.

5 τρόποι για να παραμείνετε ζωντανοί περισσότερο:


Τρώτε τα λαχανικά και μάλιστα ωμά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιταλοί ερευνητές βρήκαν πως η κατανάλωση τουλάχιστον μιας κούπας ωμών λαχανικών την ημέρα προσθέτει 2 χρόνια στη ζωή. Γιατί ωμά; Το μαγείρεμα καταστρέφει έως και 30% των αντιοξειδωτικών των λαχανικών. Κι αναφέροντας αυτό, το σοτάρισμα, το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο είναι πολύ καλύτερα από το να μη τα τρώμε καθόλου. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα αν καταναλώνουμε πάνω από πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, έχουμε 26% λιγότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους ανθρώπους που τρώνε λιγότερο από τρεις μερίδες.

Προσπαθείτε να τρώτε λαχανικά με όσο πιο διαφορετικά χρώματα μπορείτε, και μη ξεχνάτε πως τα πιο σκούρα πράσινα λαχανικά περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το σπανάκι, το σέσκουλο, το λάχανο και οι λαχανίδες αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Όταν φτιάχνετε σαλάτες, πειραματιστείτε με γευστικά λαχανικά με τα οποία δεν είστε και τόσο εξοικειωμένοι-το κάρδαμο για παράδειγμα, που έχει πιπεράτη γεύση. Βρέθηκε πως 85 γρ. κάρδαμο κάθε μέρα αυξάνουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών (που πολεμούν τον καρκίνο) όπως η λουτεϊνη και β-καροτένιο κατά 100% και 33% αντίστοιχα. Μόνο μην το παρακάνετε με τη σος, που τείνει να έχει πολλές θερμίδες και νάτριο. Για υγιεινή, εύκολη παρασκευή σος στο σπίτι, αναμίξτε δύο μέρη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ένα μέρος βαλσαμικό ξύδι, κι ύστερα προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Σπάστε το τσόφλι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς 5 φορές την εβδομάδα κερδίζουν 2,9 χρόνια πάνω στον πλανήτη. Χωρίς να μας προκαλεί έκπληξη, οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείτε να φάτε. Υψηλά σε μονοακόρεστα λίπη και πρωτεΐνη, μπορούν να βοηθήσουν να παραμείνουν οι αρτηρίες σας καθαρές και το στομάχι σας γεμάτο. Φάτε δύο χούφτες την ημέρα σαν σνακ μεταξύ των γευμάτων. Τα αμύγδαλα είναι ιδιαιτέρως καλά λόγω των υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε και μαγνησίου, αλλά τα καρύδια είναι καλή εναλλακτική επειδή περιέχουν τα καλύτερα για την καρδιά Ωμέγα-3 και τη μισή πρωτεΐνη από το κοτόπουλο. Θυμηθείτε να διαλέγετε πάντα ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Το ψήσιμο και το αλάτι αυξάνουν το περιεχόμενο νατρίου που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Ελέγξτε την κοιλιά σας

Το λίπος που έχετε σήμερα μπορεί να σας σκοτώσει αύριο. Αν διατηρείτε δείκτη σωματικής μάζας από 25 έως 35, αυτό σάς μικραίνει τη ζωή κατά 3 χρόνια. Ο ΔΣΜ είναι ένας απλός υπολογισμός της αναλογίας βάρους ανά ύψος που οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν για να καθορίσουν τον κίνδυνο της υγείας του ατόμου. Ο ΔΣΜ από 19-24,5 είναι κανονικός, από 25-29,9 είναι υπέρβαρος και από 30 και πάνω παχύσαρκος. Το υπερβολικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και καρκίνου του παχέος εντέρου και δυστυχώς τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ. Καθώς το μέγεθος την μέσης ενός άνδρα μεγαλώνει, η τεστοστερόνη πέφτει. Σε έρευνα ορόσημο του 2007, οι άνδρες με αύξηση του ΔΣΜ κατά 5 μονάδες- περίπου 13,5 κιλά σε άνδρα ύψους 1,85μ- τα επίπεδα τεστοστερόνης του ήταν όμοια με άνδρες 10 χρόνια μεγαλύτερούς του. Και οι γυναίκες χρειάζεται να προσέχουν το ΔΣΜ τους. Βρέθηκε πως περίπου το 1/3 των γυναικών με φυσιολογικό ΔΣΜ έχουν παραπάνω λίπος. Η έρευνα επίσης δείχνει πως αν πάρει μια γυναίκα πάνω από 9 κιλά από τα 18 έως τη μέση ηλικία της διπλασιάζεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Υπολογίστε το ΔΣΜ σας με εφαρμογές στο Ίντερνετ. Για να τον βελτιώσετε, ξεκινήστε γυμναστική. Προσπαθήστε να πείσετε και το ταίρι σας να σας ακολουθήσει. Έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή είναι 50% πιθανότερο να γυμνάζονται 3 φορές την εβδομάδα αν οι σύντροφοί τους συμμετέχουν.

Καλέστε τους φίλους σας

Το χρόνιο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τα κύτταρα να γερνούν γρηγορότερα- και τελικά να μειώνει τον κύκλο της ζωής- αλλά οι φιλίες μπορεί να λειτουργήσουν σαν εμπόδιο στο στρες της καθημερινότητας. Όταν ερευνητές μελέτησαν τους 70 κάτι για παράδειγμα, βρήκαν πως όσοι είχαν μεγαλύτερο δίκτυο φίλων ζούσαν περισσότερο. Για τον μέσο άνθρωπο, αυτό μπορεί να προσθέσει έως και 7 επιπλέον χρόνια ζωής. Αλλά οι γνωριμίες δεν είναι φίλοι: Χρειάζεστε ανθρώπους που μπορείτε να τους εμπιστευθείτε. Κοινωνιολόγοι αναφέρουν πως οι γυναίκες σήμερα έχουν δύο κοντινούς ανθρώπους κατά μέσο όρο αντί τριών το 1985: περίπου ένα τέταρτο των γυναικών που ερωτήθηκαν ανέφεραν πως δεν είχαν κανέναν να εμπιστευθούν. Επομένως πείτε «γεια» στο γείτονα που δεν έχετε μιλήσει, καλέστε τους πιο κοντινούς σας φίλους για επιτραπέζια, και διατηρείστε συνήθειες όπως ένα εβδομαδιαίο τηλεφώνημα.

Βρείτε τη χαρά

Σε έρευνα σε μεγαλύτερους ενηλίκους, οι πιο θετικοί άνθρωποι έζησαν περισσότερο από 7 χρόνια απ’ αυτούς που ήταν καταδικασμένοι σε φτωχή πνευματική ή σωματική υγεία. Αν η προοπτική σας έχει χώρο για βελτίωση, προσφέρετε κοινωνικό έργο για να αποφύγετε τις ανθυγιεινές εμμονές. Βοηθώντας τους άλλους μη ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Γίνετε χαρούμενοι κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν, είτε πρόκειται για θεραπείες με διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, είτε πίνετε πράσινο τσάι το βράδυ (που είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά). Διάφορα σπορ επίσης επιμηκύνουν τη ζωή σύμφωνα με σκανδιναβική έρευνα, επειδή απασχολούν τους ανθρώπους σε κοινωνικές δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, μένουν εκτός σπιτιού για πολλές ώρες και τους κάνουν να περπατούν.

Πηγή: cbsnews


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης