Από τον Στέφανο Χανδακά MD MBA PhD*

Η ινομυωματεκτομή είναι η χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση ινομυωμάτων, που είναι οι πιο συνήθεις όγκοι στις γυναίκες, με επικράτηση 20-50%. Αυτοί οι καλοήθεις ινώδεις όγκοι ή λειομυώματα φαίνεται ότι μεγαλώνουν όσο εκτίθενται στην οιστρογόνο ορμόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Τα συμπτώματα είναι ποικίλα: δυσλειτουργική μητριακή αιμορραγία, σφοδρός πόνος, ανεξήγητη αναιμία ή πρόβλημα πίεσης από τα αναπτυσσόμενα λειομυώματα.

Η στειρότητα και οι επαναλαμβανόμενες αποβολές έχουν συνδεθεί με τα λειομυώματα, τα οποία παραμορφώνουν την μήτρα.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν την θεραπεία προγεστερόνης, την αντισυλληπτική θεραπεία (από το στόμα) και/ή την φαρμακευτική θεραπεία για να μειωθεί το μέγεθος του λειομυώματος ή των πολλαπλών λειομυωμάτων.

Η διάρκεια της θεραπείας με φάρμακα διαφέρει, παρόλα αυτά είναι γνωστό ότι η κατάπαυση των φαρμάκων συνήθως καταλήγει στην επανεμφάνιση του λειομυώματος.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή πιο δραστική. Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να αφαιρέσουν την μήτρα, η μυομεκτομή είναι μια σωστή επιλογή για την συνέχιση της γονιμότητας.

Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν άλλα παιδιά, ίσως θελήσουν να εξετάσουν την περίπτωση αφαίρεσης της μήτρας, ξέροντας ότι τα πολλαπλά λειομυώματα έχουν ποσοστό επανεμφάνισης 50%, ενώ τα μεμονωμένα λειομυώματα επιστρέφουν σε ποσοστό 10-20%, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες.

Η μυομεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με υστεροσκόπηση είτε μέσω κοιλιακής προσέγγισης, με λαπαροσκόπηση, ανάλογα με την επιλογή μας.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για την μυομεκτομή θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι, εάν συλλάβουν, η πιθανότητα καισαρικής τομής είναι αρκετά μεγάλη.

Ο στόχος του γιατρού είναι να διαλέγει πάντα την πιο αποτελεσματική και λιγότερο προβληματική και επίπονη λύση για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτήν την κοινή γυναικολογική πάθηση. Περισσότερες πληροφορίες στο www.woman.com.gr.

Ο Στέφανος Χανδακάς είναι Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος, Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου Ιασώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης