Αμερικανοί ερευνητές σχεδιάζουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ανθρώπινων σπερματοζωαρίων από βλαστοκύτταρα, με αφορμή την επιτυχία του πειραματικού μοντέλου με ποντίκια που έγινε στην Ιαπωνία.

Οι Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν τα βλαστοκύτταρα ποντικιών για να δημιουργήσουν ωάρια, τα οποία γονιμοποιήθηκαν με σκοπό τη γέννηση απογόνων. Οι Αμερικανοί ερευνητές στοχεύουν στη δημιουργία ανθρώπινων σπερματοζωαρίων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, καθώς και στη δημιουργία ωαρίων μέσα στα επόμενα πέντε έτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τα ηθικά διλήμματα που μπορεί να εγείρει το εν λόγω επιστημονικό επίτευγμα, αλλά υπενθυμίζουν ότι το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι πολύ σοβαρό κι επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής των ατόμων.

Τα ηθικά διλήμματα αναφέρονται κυρίως στο γεγονός ότι η χρήση των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων προϋποθέτει σε μια πρώτη φάση την καταστροφή των εμβρύων. Η αμερικανική ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί για τους σκοπούς της έρευνας έμβρυα που δεν χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι, από τα 1,5 εκατ. έμβρυα που αναπτύσσονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των θεραπειών αυτών, τα 500.000 απορρίπτονται. Εξ αυτών, περίπου τα 500 έμβρυα χρησιμοποιούνται για έρευνα. Πώς μπορεί, λοιπόν, να εγείρουν ηθικές ανησυχίες τα 500 αυτά έμβρυα, όταν δεν εγείρουν τα 500.000 που απορρίπτονται;

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος. Στο μέλλον, λοιπόν, η κατασκευή ωαρίων μπορεί να είναι τόσο κοινή διαδικασία, όσο είναι σήμερα η εξωσωματική γονιμοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατασκευάζοντας σπερματοζωάρια και ωάρια από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, οι επιστήμονες ελπίζουν στην καλύτερη κατανόηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως έχουν καταφέρει στο παρελθόν να παράγουν σπερματοζωάρια και ωάρια σε πρώιμη μορφή, χωρίς όμως ακόμα να το κάνουν με τέτοια επιτυχία που θα τους επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσουν στην ανθρώπινη αναπαραγωγική διαδικασία. Τα κύτταρα αυτά είχαν κάποιες ατέλειες και οι ειδικοί εξηγούν πως στη συγκεκριμένη περίπτωση προσπαθούν να φτιάξουν ένα τέλειο κύτταρο. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα λάθος στο ανθρώπινο γονιδίωμα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον απόγονο.

Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να αναπτύξουν τέλεια κύτταρα, θα δώσουν την ευκαιρία της τεκνοποίησης τόσο στις γυναίκες που καθυστέρησαν πολύ να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους για να συλλάβουν όσο και σε αυτές που τα ωάριά τους έχουν καταστραφεί από χημειοθεραπείες.

Στο σημείο αυτό, βέβαια, προκύπτουν άλλα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει, καθώς και με το ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε μια γυναίκα είναι πολύ μεγάλη για να κυοφορήσει.

Στις περισσότερες χώρες υπάρχει ένα ηλικιακό όριο που σχετίζεται με τις αλλαγές που η ηλικία επιφέρει στην κατάσταση της υγείας της γυναίκας, οι οποίες καθιστούν την κύηση επικίνδυνη.

Πηγή: bbc

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης