Τα κορίτσια είναι πιθανότερο από τα αγόρια να έχουν πρώτη επαφή χωρίς προφύλαξη.

Νέα έρευνα αναφέρει πως τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες από τα αγόρια να κάνουν σεξ χωρίς προστασία την πρώτη τους φορά, ασχέτως αν έχει προηγηθεί μάθημα σεξουαλικής αγωγής ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέτασαν δεδομένα από 5.012 νέους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 11-19 από μια συνεχιζόμενη εθνική έρευνα που ξεκίνησε το 1973.

Οι έφηβοι μεταξύ 15 και 19 καθυστερούν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή μέχρι τα 17,5, σε σχέση με τα 15 προ δεκαετίας, όμως τα άτομα αυτής της ηλικίας έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Το 13% του συνολικού δείγματος είπε πως δεν χρησιμοποίησε προστασία την πρώτη φορά που έκανε σεξ. Επίσης οι έφηβοι που μεγάλωσαν χωρίς θρησκευτικό αίσθημα ήταν 14% πιθανότερο, σε σύγκριση μ’ αυτούς που μεγάλωσαν θρησκευόμενοι, να κάνουν σεξ πρώτη φορά χωρίς προστασία.

Οι διαπιστώσεις προκαλούν έκπληξη, επειδή τα αγόρια γενικά θεωρούνται πιο επιρρεπή στην επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως το σεξ χωρίς προφύλαξη και, από ό,τι είδαμε, αυτό φαινομενικά δεν ισχύει πια, αν βέβαια ίσχυε και κάποτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι νέοι να πουν την αλήθεια, με τη χρήση υπολογιστών αντί συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο. Και πάλι, οι διαπιστώσεις καταδεικνύουν πως «οι γυναίκες έχουν επικίνδυνες συμπεριφορές» και δεν τις νοιάζει να χρησιμοποιήσουν προστασία «αν αγαπούν και εμπιστεύονται τον σύντροφό τους», κι αυτό υπερτερεί όσων έχουν μάθει στα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής ή από τα κηρύγματα των γονέων.

Βέβαια, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως, όταν οι άνθρωποι μιλούν για το σεξ, συχνά δεν λένε απαραιτήτως την αλήθεια. Τα αγόρια θα πουν ψέματα προς τη μια κατεύθυνση και τα κορίτσια θα πουν ψέματα προς την άλλη.

Άλλες κύριες διαπιστώσεις της έρευνας ήταν οι εξής:

• Λιγότερο από 1% των ερωτηθέντων είχε την πρώτη του εμπειρία στα 11.
• 2,5% ανέφερε πως η πρώτη του επαφή ήταν στα 12 και 6,7% στα 13.
• Περίπου το 13% ανέφερε πως είχε σεξουαλική επαφή πρώτη φορά στα 14, περίπου 16% στα 15, περίπου 20% στα 16, 12% στα 18 και 5% στα 19.
• Οι Αφρο-Αμερικανοί έφηβοι ήταν 41% πιθανότερο σε σχέση με τους λευκούς να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη στις πρώτες τους επαφές.

Η σεξουαλική αγωγή από μόνη της δεν ήταν σημαντικός προάγγελος για το αν κάποιος θα έκανε σεξ χωρίς προστασία την πρώτη φορά, αφού πάνω από το 80% των μαθητών κάνει κάποιο μάθημα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο. Επιπλέον, οι νέοι συχνά αποκτούν σεξουαλική αγωγή από τους γονείς τους, τους συνομηλίκους τους και τους ειδικούς της υγείας.

Πηγή: webmd

Επιμέλεια κειμένου: Ε.Μ.Α.Σ.www.emas.gr, Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας & Στήριξης 210-6777070

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης