Ένα βήμα πριν την κυκλοφορία του στην αγορά είναι ένα τεστ για την ανίχνευση του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS το οποίο θα διεξάγεται στο σπίτι. Το τεστ, το οποίο εξετάζει το σίελο και μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό μέσα σε είκοσι λεπτά, βρίσκεται στο στάδιο της τελικής του έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μέχρι στιγμής η αρμόδια επιτροπή έχει αποφανθεί ομόφωνα ότι τα οφέλη από το συγκεκριμένο τεστ σίγουρα υπερνικούν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη διεξαγωγή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο τα επαγγελματικά διαγνωστικά εργαλεία, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να παρέχει ένα σημαντικό τρόπο διεύρυνσης του ελέγχου για τον HIV.

Εκτιμάται ότι το 1/5 των φορέων του ιού στις ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Ο έλεγχος είναι ο βασικός τρόπος περιορισμού των νέων κρουσμάτων, ο ετήσιος αριθμός των οποίων παραμένει σταθερά στις 50.000 τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο αρμόδιος οργανισμός στις ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει άλλα κατ’ οίκον τεστ ανίχνευσης του HIV, τα οποία όμως χρησιμοποιούν δείγμα αίματος και προϋποθέτουν την ανάλυση του σε εργαστήριο.

Το νέο αυτό τεστ έχει βρεθεί πως όταν χρησιμοποιείται από επαγγελματίες αναγνωρίζει με ακρίβεια τους οροθετικούς και τους οροαρνητικούς, το 99% των φορών. Όταν όμως το τεστ χρησιμοποιήθηκε από μη επαγγελματίες στο σπίτι, η ανίχνευση του ιού επετεύχθη στο 93% των φορέων. Υπολογίζεται ότι το τεστ δε θα ανιχνεύσει 3.800 φορείς του ιού, ενώ θα αναγνωρίσει σωστά 45.000 φορείς μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα θα μπορέσει να αποτρέψει περίπου 4000 νέα κρούσματα ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος της μειωμένης ακρίβειας του τεστ όταν χρησιμοποιήθηκε από μη επαγγελματίες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη μείωση της ευαισθησίας του ήταν αναμενόμενη. Τα μέλη της επιτροπής έγκρισης τονίζουν ότι στην ετικέτα του τεστ θα πρέπει να αναγράφεται ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δε σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο δεν έχει προσβληθεί από τον ιό, καθώς και να υπάρχει μια δωρεάν γραμμή επικοινωνίας που θα κατευθύνει τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας και συμβουλευτικής.

Παρά τη μειωμένη ευαισθησία του τεστ κατά τη μαζική του χρήση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στην καταπολέμηση του ιού. Όχι μόνο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά και να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί στην αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Μια πρόσφατη μελέτη σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες έδειξε πως το 84% θα εξεταζόταν πιο συχνά εάν το συγκεκριμένο τεστ ήταν διαθέσιμο.

Στον αντίλογο υπάρχει η ηθική ανησυχία για τη διεξαγωγή ου τεστ για τον HIV στο σπίτι, όπου δεν υπάρχει η υποχρεωτική συμβουλευτική υποστήριξη. Χωρίς αυτή, κάποιος μπορεί να επαναπαυτεί σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα και να συνεχίσει νε έχει μη ασφαλή σεξουαλική ζωή, ή στην περίπτωση του θετικού αποτελέσματος, να μην μπορεί να ζητήσει βοήθειας εξαιτίας της ντροπής που αισθάνεται.

Ο HIV είναι ο ιός που καταστρέφει τα CD4 κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία τον βοηθούν να αντιμετωπίζει τα νοσήματα και τις λοιμώξεις. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής με μολυσμένο άτομο, μέσω της χρήσης κοινής σύριγγας, της μετάγγισης μολυσμένου αίματος, ή κι από την έγκυο στο παιδί. Είναι πολύ σημαντική η γρήγορη αναγνώριση των νέων κρουσμάτων έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και οι νέοι φορείς να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Πηγή: cbsnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης