Υπέρβαρες γυναίκες με ακράτεια ούρων μπορούν να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα αν χάσουν ακόμη και μικρό μέρος του σωματικού τους βάρους. Το αυξημένο βάρος συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ακράτειας ούρων και το πρώτο πράγμα που συστήνεται να κάνουν τέτοιοι ασθενείς είναι να μειώσουν το βάρος τους. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό του βάρους που πρέπει να χάσουν για να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obstetrics & Gynecology έδειξε ότι υπέρβαρες γυναίκες μπορούν να δουν βελτίωση στα συμπτώματα ακράτειας αν ελαττώσουν το βάρος τους κατά 5 ως 10%. Αυτό π.χ. σημαίνει ελάττωση βάρους από 5 ως 9 κιλά για γυναίκες που ζυγίζουν 90 κιλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη αυτή, 338 υπέρβαρες γυναίκες μέσου όρου ηλικίας 53 ετών με ακράτεια που υπεβλήθησαν σε δίαιτα χάνοντας 5-10% του βάρους τους είχαν 2 ως 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να δουν βελτίωση στα συμπτώματα ακράτειας από αυτές που αύξησαν το βάρος τους.

Η αξία της μελέτης είναι ότι ακόμη και μικρή ελάττωση του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ακράτεια, πράγμα που κάνει μία τέτοια προοπτική εφικτή για κάθε υπέρβαρη γυναίκα. Η μελέτη συνεχίστηκε με ένα πρόγραμμα «συντήρησης» ώστε οι γυναίκες που έχασαν κιλά να διατηρήσουν το βάρος τους στα επιθυμητά επίπεδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ελάττωση του βάρους πάνω από το 10% του συνολικού βάρους δεν φάνηκε να έχει καλύτερα αποτελέσματα, αν και κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το συμπέρασμα σύμφωνα με τους συγγραφείς είναι ότι «η έστω και μικρή ελάττωση του σωματικού βάρους έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και η βελτίωση των συμπτωμάτων ακράτειας είναι άλλο ένα από αυτά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Reuters Health

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης