Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης κλινικής δοκιμής έδειξαν πως οι άνδρες με καρκίνο στον προστάτη που δεν αντιμετωπίζεται με τις συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις (castration-resistant prostate cancer -CRPC), οι οποίοι έλαβαν έναν αναστολέα των υποδοχέων των ανδρογόνων, την ενζαλουταμίδη (enzalutamide), έζησαν σχεδόν πέντε μήνες περισσότερο, σε σύγκριση με αυτούς που δεν την έλαβαν.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για τα καλύτερα αποτελέσματα που έχουν δει στην περίοδο μετά τη χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς, μάλιστα, που έλαβαν το φάρμακο είχαν σημαντική μείωση στον δείκτη του προστατικού αντιγόνου PSA , από 25% έως 90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενζαλουταμίδη επεμβαίνει στην παραγωγή των ανδρογόνων και, σύμφωνα με τις δύο πρώτες φάσεις της κλινικής δοκιμής, έχει αντικαρκινογόνο δράση τόσο στους ασθενείς με προχωρημένο μη χειρουργήσιμο καρκίνο (CRPC) που δεν έλαβαν χημειοθεραπεία όσο και σ’ αυτούς με CRPC που ο καρκίνος επιδεινώθηκε μετά τη χημειοθεραπεία.

Κατά την τρίτη φάση της δοκιμής, οι ασθενείς με CRPC χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη λάμβανε την ενζαλουταμίδη και η δεύτερη ένα ψευδοφάρμακο. Συνολικά συμμετείχαν 1.199 ασθενείς με μέση ηλικία τα 69 έτη. Η μελέτη τελείωσε πρόωρα από τη στιγμή που τα πρώτα ευρήματα κατέδειξαν την αποτελεσματικότητα της ενζαλουταμίδης στον χρόνο ζωής των ασθενών.

Η διαφορά των 4,9 μηνών που βρέθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες, πρακτικά σημαίνει ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας της ομάδας που έλαβε το φάρμακο μειώθηκε κατά 37%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, και στις δύο ομάδες χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής. Τόσο η γενική βαθμολογία όσο και οι βαθμολογίες των επιμέρους κλιμάκων του ερωτηματολογίου ήταν υψηλότερες στην ομάδα της ενζαλουταμίδης.

Η συχνότητα των επιπλοκών, όπως για παράδειγμα το καρδιακό επεισόδιο, δεν διέφερε ανάμεσα στις δύο ομάδες. Συνολικά 5 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφάνισαν σπασμούς, εκ των οποίων δύο είχαν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, ένας είχε λάβει λιδοκαΐνη και ένας άλλος είχε ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ που συνεχιζόταν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν παρατηρήθηκαν κρίσεις στους ασθενείς που πήραν το ψευδοφάρμακο.

Οι ειδικοί σημειώνουν τις ομοιότητες της ενζαλουταμίδης με την αβιρατερόνη, ένα άλλο φάρμακο για την αντιμετώπιση του μεταστατικού CRPC που εγκρίθηκε μέσα στο 2011. Αν και οι δύο ουσίες διαφέρουν ως προς τον μηχανισμό δράσης, έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα στον άξονα των υποδοχέων των ανδρογόνων. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως οι κρίσεις που παρατηρήθηκαν στους ασθενείς που έλαβαν την ενζαλουταμίδη χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, διότι οι ανταγωνιστές των υποδοχέων των ανδρογόνων έχουν σχετισθεί με την εμφάνιση σπασμών στα προκλινικά μοντέλα.

Πηγή: medpagetoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης