Οι ειδικοί που ασχολούνται χρόνια με την επιδημιολογία του ιού του AIDS δηλώνουν πως η φετινή πρώτη Δεκεμβρίου δεν θα είναι όπως η προηγούμενη. Η ημέρα που εδώ και χρόνια είναι αφιερωμένη στον παγκόσμιο αγώνα κατά του AIDS θα είναι αυτό τον χρόνο διαφορετική. Κι αυτό γιατί ο αγώνας με τον ιό δεν είναι πλέον άνισος. Τα νέα στοιχεία δίνουν δύναμη κι ελπίδα, καθώς οι επιστήμονες βλέπουν επιτέλους, έπειτα από πολλά χρόνια, το τέλος αυτού του αγώνα να πλησιάζει.

Είναι γνωστό πλέον ότι, όταν μιλάμε για το AIDS, μιλάμε για ένα επίκτητο σύνδρομο. Ένα σύνολο δηλαδή σημείων και συμπτωμάτων που εμφανίζονται μετά την προσβολή του οργανισμού από τον ιό HIV και είναι χαρακτηριστικά μιας ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος. Με λίγα λόγια, ο ιός HIV οδηγεί τελικά στη μη αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού του ατόμου που προσβάλλει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάγνωση του AIDS τίθεται από ιατρό με τη βοήθεια εργαστηριακών και κλινικών κριτηρίων. Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να είναι σοβαρές φλεγμονές στον εγκέφαλο, όπως είναι η εγκεφαλίτιδα και η μηνιγγίτιδα, φλεγμονές στους οφθαλμούς και στο γαστρεντερικό σωλήνα, σοβαρές λοιμώξεις στους πνεύμονες, όπως είναι η πνευμονία και η φυματίωση, καθώς και εμφάνιση όγκων στο δέρμα, τους πνεύμονες και τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Ο ιός του AIDS ή όπως είναι το επιστημονικό του όνομα ο HIV, ο ανθρώπινος ιός της ανοσοανεπάρκειας δηλαδή, είναι η αιτία του AIDS. AIDS, δηλαδή, μπορεί να εκδηλώσει μόνο ένα άτομο που φέρει τον HIV, χωρίς όμως να είναι γνωστό το πότε. Ο ιός του AIDS μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσα από το μολυσμένο αίμα, το μολυσμένο σπέρμα, τις κολπικές εκκρίσεις, την επαφή με το τραυματισμένο δέρμα, ή τον τραυματισμένο βλεννογόνο ενός οροθετικού ατόμου, καθώς και στην περίπτωση της οροθετικής μητέρας μέσα από τον τοκετό ή τον θηλασμό.

Ενώ για πολλά χρόνια οι αριθμοί ήταν απογοητευτικοί, αν όχι τρομαχτικοί, σήμερα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικοί. Οι θάνατοι από AIDS έχουν μειωθεί κατά 21% σε σχέση με αυτούς του 2005, ενώ σημειώνεται ο μικρότερος αριθμός νέων κρουσμάτων από το 1997, οπότε τοποθετείται η κορύφωση της εξάπλωσης του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια και τον περιορισμένο αριθμό πόρων σε σχέση με αυτούς που πραγματικά χρειαζόταν η καμπάνια για το AIDS, εκατομμύρια ζωές σώθηκαν. Τα αποτελέσματα της θεραπείας, της πρόληψης και της αυξημένης προσβασιμότητας των αναπτυσσόμενων χωρών στις υπηρεσίες υγείας είναι εντυπωσιακά.

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται προφανώς στην αλλαγή της στρατηγικής. Το AIDS βγήκε από την απομόνωση και το μικροσκόπιο κι έγινε κομμάτι μιας ολιστικής και συνδυαστικής προσέγγισης των υπηρεσιών υγείας, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, λοιπόν, μπορούμε με το κεφάλι ψηλά να θέσουμε στόχους που κάποτε φαίνονταν ουτοπικοί.

Κανένα νέο κρούσμα με HIV.

Καμία διάκριση στα οροθετικά άτομα και τους ασθενείς με AIDS.

Κανένας θάνατος από AIDS.

Οι επιστήμονες άλλωστε το λένε ξεκάθαρα. Η ριζική θεραπεία του AIDS έχει βρεθεί! Είναι η πρόληψη!

Πηγή: medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης