Ερευνητές του Weill Cornell Medical College ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μελέτης που δείχνει ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη ίδιες αλλά, αντίθετα, αποτελούν ένα ετερογενές σύνολο με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή δρ Mark Rubin αναγνώρισε γονιδιακές μεταλλάξεις που κάνουν τα καρκινικά κύτταρα περισσότερο επιθετικά και τις μορφές καρκίνου που προέρχονται από αυτά τα κύτταρα περισσότερο θανατηφόρες. Εκτιμάται ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες μορφές πρώιμης διάγνωσης του προστατικού καρκίνου και να απαλλάξει πολλούς ασθενείς από την ανάγκη για βιοψία προστάτη. Επιπλέον, οι επιστήμονες φιλοδοξούν τα δεδομένα της έρευνάς τους να οδηγήσουν στην εφαρμογή νέων μορφών θεραπείας, που θα είναι περισσότερο εξατομικευμένες και αποτελεσματικές για κάθε ασθενή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Genome Research».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω μελέτη αποτελεί συνέχεια μίας παλαιότερης, από την οποία είχαν προκύψει οι πρώτες ενδείξεις για συντήξεις γονιδίων που μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του προστατικού καρκίνου. Μέχρι τότε, ήταν γνωστός ο ρόλος τέτοιων γενετικών αλλαγών στην εμφάνιση κακοήθων παθήσεων του αίματος. Το εύρημα αυτό αποτέλεσε σταθμό, όταν δημοσιεύθηκε στο «Science» το 2005.

Στη τωρινή μελέτη φάνηκε ότι τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη που έχουν υποστεί επανειλημμένες μεταλλάξεις γίνονται περισσότερο επιθετικά. Συνεπώς, αν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε τα κύτταρα αυτά, θα ήταν δυνατόν να ξεχωρίζουμε και να θεραπεύουμε κατάλληλα τις πιο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές της νόσου.

Μέχρι και σήμερα ο προληπτικός έλεγχος για την πρώιμη διάγνωση του προστατικού καρκίνου γίνεται με το PSA και τη δακτυλική εξέταση. Ωστόσο, πολλές φορές και τα δύο αυτά δεν μπορούν να διακρίνουν τις περιπτώσεις καρκίνου από καλοήθεις παθήσεις, όπως η απλή υπερπλασία και οι φλεγμονές του προστάτη. Δεδομένα ερευνών έχουν δείξει ότι από τους 100 άνδρες με παθολογικές τιμές PSA μόνο οι 25 έχουν καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της ερευνητικής ομάδας του δρ Rubin είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ξεχωρίζει κανείς τις αθώες μορφές καρκίνου του προστάτη από τις πιο επιθετικές, οι οποίες είναι και αυτές που χρειάζονται οπωσδήποτε θεραπεία. Θεωρητικά με μία τέτοια εξέταση θα μπορούμε στο μέλλον να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοι άνδρες έχουν καρκίνο, χωρίς να τους υποβάλουμε σε βιοψία. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η βιοψία του προστάτη δεν γίνεται πάντα χωρίς επιπλοκές, καθώς μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να είναι και σοβαρές, αλλά και αιμορραγία από την ουρήθρα ή τον πρωκτό ή εμφάνιση αίματος στο σπέρμα.

Πηγή: medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης