Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, οι γυναίκες που είναι θύματα ή και αυτόπτες μάρτυρες βιαιοπραγιών είναι ίσως πιο πιθανό να υιοθετήσουν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 481 γυναίκες, οι οποίες λάμβαναν θεραπεία σε μια κλινική για την αντιμετώπιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Εξετάστηκε το ιστορικό έκθεσης στη βία και η ενδεχόμενη υιοθέτηση επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών, όπως είναι ο μεγάλος αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων και η επιλογή του μη ασφαλούς σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις γυναίκες σε αυτές που έχουν χαμηλά επίπεδα έκθεσης στη βία (39% επί του συνολικού δείγματος), σε αυτές που έχουν εκτεθεί σε βίαια ερεθίσματα κυρίως στο πλαίσιο της κοινότητας(20%), σε αυτές που είχαν ιστορικό παιδικής κακοποίησης (23%) και σε αυτές που ήταν θύματα διάφορων μορφών βίας (18%).

Οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί σε βίαια ερεθίσματα στο πλαίσιο της κοινότητας και αυτές που είχαν υποστεί διάφορες μορφές βίας είχαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα υψηλότερα ποσοστά επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών.

Οι ερευνητές, δυσαρεστημένοι, διαπιστώνουν όχι μόνο ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών έρχεται αντιμέτωπο με διάφορες μορφές βίας, άλλα και ότι ο συνδυασμός κάποιων βίαιων εμπειριών αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS ή κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), αυξάνει επίσης την πιθανότητα μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι κίνδυνοι που πηγάζουν από την ίδια την έκθεση στη βία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα αυτά διαφωτίζουν ακόμα περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στην εμπειρία έκθεσης σε κάποια μορφή βίας και την υιοθέτηση επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών. Πιο ευαίσθητες φαίνονται να είναι οι γυναίκες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες κατοικούν στις πόλεις και μπορεί να έχουν εκτεθεί σε υψηλότερα ποσοστά βίαιων ερεθισμάτων.

Δεδομένης της παραπάνω συσχέτισης, οι κλινικοί που εργάζονται με γυναίκες που έχουν εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας ή που έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο ΣΜΝ είναι σημαντικό να εξετάζουν το ενδεχόμενο συνύπαρξης των δύο καταστάσεων, έτσι ώστε να προλάβουν τις επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία των γυναικών.

Αν και η σχέση ανάμεσα στην έκθεση στη βία και την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά δεν έχει στοιχειοθετηθεί ως αιτιώδης, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να έχουν μια πλήρη εικόνα των μορφών βίας στις οποίες είναι εκτεθειμένη μια γυναίκα καθώς και των σεξουαλικών της πρακτικών.

Πηγή: nlm

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης