Οι τραυματισμοί του πέους απασχολούν συχνά τους ουρολόγους των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και η ορθή αντιμετώπισή τους προϋποθέτει τη σωστή και έγκαιρη αξιολόγηση της βαρύτητάς τους. Ειδικά σε περιπτώσεις κατάγματος πέους έχει φανεί ότι η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μόνη που εγγυάται αποκατάσταση της βλάβης χωρίς μελλοντικά προβλήματα στη σεξουαλική ζωή.

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Zagreb ανακοίνωσε πρόσφατα τη δική του εμπειρία στην αντιμετώπιση των κακώσεων του πέους σε συνδυασμό με τη μετέπειτα πορεία τους όσον αφορά στην εμφάνιση διαταραχών στύσεως. Σε μία περίοδο 4 ετών στο νοσοκομείο αυτό αντιμετωπίστηκαν 22 τέτοια περιστατικά, από τα οποία τα περισσότερα (14) αφορούσαν κακώσεις 1ου βαθμού (σύμφωνα με την ταξινόμηση της American Association for the Surgery of Trauma).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάγνωση στα περιστατικά αυτά βασίστηκε στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και του υπερηχογραφικού ελέγχου και, όπου αυτό ήταν απαραίτητο, της σηραγογραφίας (εξέταση κατά την οποία σκιαγραφούνται τα σηραγγώδη σώματα του πέους με σκοπό την αξιολόγηση της έκτασης μίας βλάβης). 19 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά και μόνο τρεις με συντηρητικά μέσα.

Οι ασθενείς αυτοί στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν σε εξωτερική βάση με τη χρήση ερωτηματολογίων για την αξιολόγηση της στυτικής λειτουργίας τους 3 και 12 μήνες μετά τον τραυματισμό. Στους πρώτους τρεις μήνες βρέθηκε ότι 5 από αυτούς είχαν μέτρια στυτική δυσλειτουργία, 6 είχαν μικρού βαθμού διαταραχές, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς δεν ανέφεραν πρόβλημα στύσης. Ένα 12μηνο μετά τον τραυματισμό στυτική δυσλειτουργία εμφάνιζε μόνο ένας ασθενής.

Η μελέτη αυτή έρχεται να επισημάνει για ακόμη μία φορά τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των τραυματισμών του πέους, που μπορεί να εξασφαλίσει μελλοντικά μία σεξουαλική ζωή χωρίς προβλήματα. Το μήνυμα για όλους τους άνδρες είναι ότι σε οποιαδήποτε υποψία τραυματισμού του πέους θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον ουρολόγο για εξέταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:onlinelibrary.wiley.com


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης