SEXUALITY: Οι νέοι άνδρες και ο εθισμός στο πορνό και τα videogames

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 08:58
SEXUALITY: Οι νέοι άνδρες και ο εθισμός στο πορνό και τα videogames
Μήπως ο εθισμός στα videogames και το πορνό είναι καταστροφικός για τους νέους άνδρες; Οι ερευνητές φαίνεται πως απαντούν θετικά στο παραπάνω ερώτημα, από τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι νέοι άνδρες θυσιάζουν την ακαδημαϊκή τους μελέτη και τις σχέσεις τους αντλώντας διέγερση και απόλαυση με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι ο εθισμός στα videogames και το διαδικτυακό πορνό δεν είναι ο ίδιος με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, το αλκοόλ και τις ουσίες, όπου αναζητείται μεγαλύτερη ποσότητα του οινοπνεύματος, της ουσίας ή του παιχνιδιού για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο απόλαυσης. Πρόκειται για εθισμούς που σχετίζονται με τη διέγερση και η ελκυστικότητά τους εξαρτάται από το καινοφανές, την ποικιλία και τον παράγοντα της έκπληξης που χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο των ερεθισμάτων. Τα ίδια ερεθίσματα συνηθίζονται γρήγορα και κατά συνέπεια αναζητούνται νέα, ώστε να εγείρουν τον ενθουσιασμό.

Οι συνέπειες του εν λόγω εθισμού μπορεί να είναι δραματικές. Η υπερβολική χρήση των videogames και του διαδικτυακού πορνό, με σκοπό το αέναο κυνήγι του νέου ερεθίσματος που θα προκαλέσει διέγερση και ενθουσιασμό, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα γενιά ανίκανη και απρόθυμη να διαχειριστεί και να αναλάβει τις ευθύνες, τους κινδύνους και την πολυπλοκότητα που ενέχονται στις σχέσεις της πραγματικής ζωής, στις σπουδές και στον εργασιακό στίβο.

Οι πραγματικές ιστορίες που δηλώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι πολλές. Ένας Κορεάτης έπαθε καρδιακή ανεπάρκεια έπειτα από 50 συνεχόμενες ώρες ενασχόλησής του με ένα videogame. Μια γυναίκα, μητέρα 4 παιδιών, έδιωξε τον σύζυγό της, διότι δεν μπορούσε να σταματήσει να βλέπει πορνό, ενώ ένας μανιακός δολοφόνος ανέφερε ότι προετοίμαζε το μυαλό και το σώμα του για τις μαζικές δολοφονίες παίζοντας ένα συγκεκριμένο παιχνίδι 16 ώρες την ημέρα.

Η έρευνα στο πεδίο αυτό έχει στην πραγματικότητα ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Το 1954, ανακαλύφθηκε το κέντρο απόλαυσης του εγκεφάλου. Οι ερευνητές στα πειράματά τους ερέθιζαν με ηλεκτρικό ρεύμα το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου των αρουραίων, όταν αυτοί κινούνταν σε συγκεκριμένες περιοχές του κλουβιού τους. Το μεταιχμιακό σύστημα είναι μια εγκεφαλική περιοχή η οποία μπορεί να ρυθμίσει το συναίσθημα, τη μνήμη και τη συμπεριφορά. Οι ερευνητές, λοιπόν, υπέθεσαν ότι, εάν ο ερεθισμός της περιοχής αυτής δεν ήταν ευχάριστος, οι αρουραίοι θα έπρεπε να κρατήσουν απόσταση από τη συγκεκριμένη περιοχή του κλουβιού όπου τον δέχονταν. Προς έκπληξή τους όμως, οι αρουραίοι επέστρεφαν ξανά και ξανά στο σημείο εκείνο του κλουβιού.

Σε ένα επόμενο πείραμα, μάλιστα, επιτράπηκε στα ζώα να δίνουν τα ίδια στον εαυτό τους το ερέθισμα και παρατηρήθηκε ότι το έκαναν εκατοντάδες φορές ανά ώρα. Ακόμα και όταν πεινούσαν, δεν επέλεγαν την τροφή, αλλά τον ερεθισμό του κέντρου απόλαυσης του εγκεφάλου μέχρι το σημείο εξάντλησης.

Οι ειδικοί σήμερα επισημαίνουν πως αυτός ο νέος τρόπος εθισμού φαίνεται ότι μπορεί να παγιδεύσει το άτομο μέσα σε ένα επεκτεινόμενο χρονικά παρόν. Το παρελθόν και το μέλλον είναι πλέον απόμακρα, από τη στιγμή που η παρούσα σκηνή είναι ιδιαίτερα δυναμική και κυριαρχεί με εικόνες που εναλλάσσονται συνεχώς.

Μια πρόσφατη μελέτη ανέδειξε τον αυξημένο κίνδυνο των συστηματικών χρηστών διαδικτυακού πορνό να εμφανίσουν κατάθλιψη και κακή φυσική υγεία, πιθανότατα εξαιτίας της απομόνωσής τους και της αντικατάστασης των υγιών κοινωνικών και σεξουαλικών αλληλεπιδράσεων με το πορνό.

Με τον ίδιο τρόπο τα videogames μπορούν επίσης να απευαισθητοποιήσουν τους συστηματικούς χρήστες απέναντι στην πραγματικότητα και τις σχέσεις της πραγματικής ζωής.

Παράλληλα, η εμπορική επιτυχία των παιχνιδιών αυτών συχνά είναι συνώνυμη με το βίαιο περιεχόμενό τους. Αυτό συμβαίνει, διότι τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ροπή προς την επιθετικότητα επιλέγουν παιχνίδια με πιο βίαιο περιεχόμενο, ενώ το βίαιο περιεχόμενο ενισχύει με τη σειρά του την επιθετική τους τάση. Τα παιχνίδια αυτά, άλλωστε, συχνά επιβραβεύουν τις βίαιες πράξεις των παικτών, επιτρέποντάς τους για παράδειγμα να περάσουν στο επόμενο επίπεδο του παιχνιδιού. Ερευνητικά ευρήματα, μάλιστα, επιβεβαιώνουν πως, όταν τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είναι πιο επιθετικοί μετά τη συστηματική τους ενασχόληση με βίαια παιχνίδια.

Οι νέοι άνδρες που κάνουν κατάχρηση των videogames και του πορνό έχουν επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλό τους, ώστε να ζητεί συνεχή διέγερση. Οι νέοι αυτοί αναπτυσσόμενοι εγκέφαλοι, λοιπόν, λαμβάνουν με ένα κλικ μια τεράστια ποικιλία ερεθισμάτων, τη στιγμή που οι παραδοσιακές σχολικές τάξεις προσφέρουν στατικότητα και παθητική αλληλεπίδραση. Είναι, επομένως, αναμενόμενο οι νέοι αυτοί να δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στα ερεθίσματα της ακαδημαϊκής ζωής, η οποία βασίζεται σε μαθήματα του παρελθόντος, μελλοντικές εφαρμογές, προγραμματισμό, αυξημένη αναμονή για την αμοιβή και μακροπρόθεσμη στοχοθέτηση.

Οι νέοι αυτοί άνδρες επίσης δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε ρομαντικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται σταδιακά και απαιτούν συνεχή αλληλεπίδραση, έλεγχο των παρορμήσεων, απόκτηση εμπιστοσύνης και διάθεση για μοίρασμα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι λιγότερο σοβαρές εκδηλώσεις του συγκεκριμένου τύπου εθισμού μπορεί να μείνουν απαρατήρητες ή να διαγνωστούν ως διαταραχές της διάθεσης ή της προσοχής. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να αναγνωριστεί το νέο αυτό φαινόμενο του εθισμού σε όλη του την έκταση. Αν δεν καθοριστούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης με τη συνεργασία των νέων, των εκπαιδευτικών, των γονέων, αλλά και των κατασκευαστών των παιχνιδιών, ο εθισμός στο πορνό και τα videogames θα αυξάνεται σε συχνότητα και ένταση.

Πηγή: edition.cnn.com

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 09:03