Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Sexual Medicine, η νόσος Peyronie εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες που έχουν προβεί σε ριζική προστατεκτομή απ’ ό,τι στους άνδρες γενικότερα. Το ποσοστό είναι 3,2-8,9% στον γενικό πληθυσμό. Για να υπολογίσουν το ποσοστό εμφάνισης στους άνδρες που χειρουργήθηκαν για καρκίνο του προστάτη, οι ερευνητές μελέτησαν άνδρες που επισκέφθηκαν μια κλινική μεταξύ του 2002-2008.

Πέρα από το να έχουν κάνει ριζική προστατεκτομή, έπρεπε να είχαν υποβληθεί πριν από το χειρουργείο σε υπερηχογραφικό έλεγχο και να παρακολουθούνταν από την ίδια κλινική για διάστημα τουλάχιστον 3 ετών. Η πραγματοποίηση νευροπροστασίας στο χειρουργείο ελήφθη, επίσης, υπ’ όψιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση . Η στυτική λειτουργία των ασθενών μετρήθηκε με μια κλίμακα από 0-10, όπου το 0 σήμαινε καθόλου στύση, 6 ελάχιστη στύση για διείσδυση και 10 πλήρης στύση. Η διάγνωση της νόσου Peyronie βασίστηκε στην ανεύρεση πλακών κατά την κλινική εξέταση.

Χρησιμοποιήθηκαν ενδοσηραγγώδεις ενέσεις και υπολογίστηκε ο βαθμός της κάμψης.
Συνολικά 1.011ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια και ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της ριζικής προστατεκτομής και της πρώτης σεξουαλικής εκτίμησης ήταν 5,8 μήνες. Η εμφάνιση συνολικά της νόσου του Peyronie μετά από ριζική προστατεκτομή ήταν 15,9%, δηλαδή 77 άνδρες μέσα σε έναν χρόνο,139 μέσα σε 2 και 161 μέσα σε 3 χρόνια. Ο μέσος χρόνος ήταν 13,9 μήνες και η μέση γωνίωση ήταν 31 μοίρες. Εκτιμήθηκαν οι προβλέψεις εμφάνισης νόσου Peyronie μετά από ριζική προστατεκτομή. Σε πολυπαραγοντική ανάλυση, η ηλικία και η φυλή δεν έπαιζαν ρόλο.

Ήταν ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου Peyronie, έπειτα από ριζική προστατεκτομή. Η καρδιαγγειακή νόσος δεν ήταν πιο συνηθισμένη στους άνδρες με νόσο Peyronie έναντι αυτών που δεν είχαν τη νόσο. Αν η ριζική προστατεκτομή συνδέεται με μια ινώδη αντίδραση στο πέος μετά από χειρουργείο δεν είναι γνωστό σαν αιτιολογία. Καθώς οι άνδρες στην έρευνα παρουσιάστηκαν στη σεξουαλική κλινική για πρώτη εκτίμηση μετά από ριζική προστατεκτομή, δεν αναφέρεται σε ποιο βαθμό η εμφάνιση νόσου Peyronie επηρέασε τη σεξουαλική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: UroToday (BERKELEY, CA-Tal R, Heck M, Teloken P, Siegrist T, Nelson CJ, Mulhall JP)


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης