Μια καινούργια μελέτη υποστηρίζει ένα γνωστό γεγονός:

Οι περιτομημένοι άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, σε σχέση με τους μη περιτομημένους, διαπίστωση που ενισχύει τη θεωρία μικρότερης συχνότητας εμφάνισης HIV λοίμωξης σε αυτή την κατηγορία ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη (διάρκειας 2 ετών) παρατηρήθηκε ότι οι περιτομημένοι άνδρες ανέφεραν μικρότερα επεισόδια τραυματισμού του πέους κατά 39% . Συγκεκριμένα, το 64% των ανδρών δήλωσε κάποιο είδος τραυματισμού (οίδημα, αμυχές, μώλωπες), το οποίο μειώθηκε στο 31% ύστερα από 2 χρόνια.

Η συσχέτιση των μικροτραυματισμών του πέους με την πιθανότητα μετάδοσης του HIV ιού δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη, αλλά υπάρχουν δύο θεωρίες.

Η πρώτη υποστηρίζει πως, μειώνοντας την ποσότητα βλεννογόνου που υπάρχει στο πέος (αφαιρώντας δηλαδή το δέρμα) και εκτίθεται σε άμεση επαφή κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής, μειώνεται και η έκθεση των ευαίσθητων αυτών ιστών στον HIV ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη θεωρεί ότι η πάχυνση του δέρματος γύρω από τη μετεγχειρητική ουλή της περιτομής λειτουργεί ανασταλτικά στην είσοδο του ιού.

Όμως, και οι διάφοροι μικροτραυματισμοί του πέους (αμυχές, εκδορές, σχισίματα κ.λπ.) και που εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα στους μη-περιτομημένους άνδρες μπορεί να χρησιμεύσουν σαν πύλη εισόδου του HIV ιού.

Στην πράξη, η περιτομή φαίνεται να βοηθά τον άνδρα ποικιλοτρόπως και η ιατρική γνώμη τείνει να προτιμά και να προτείνει την περιτομή σαν συμπλήρωμα της σωστής σεξουαλικής παιδείας και της υγείας του πέους, σε αναμονή περισσότερων και πιο ολοκληρωμένων επιστημονικών μελετών.

Πηγή: Reuters Health

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης