Τέσσερεις στους δέκα λένε πως ο γάμος είναι ξεπερασμένος…όμως, σύμφωνα με νέα μελέτη, οι μισοί ανύπαντροι ενήλικες ακόμα θέλουν να «κρεμαστούν».

Περίπου ένα στα τρία παιδιά στην Αμερική ζει με ένα γονιό που είναι διαζευγμένος, εν διαστάσει ή άγαμος, και παράλληλα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται την άποψη πως τα κουφέτα δεν είναι απαραίτητα για να έχει κάποιος οικογένεια.

Ενώ η υπηρεσία απογραφής πληθυσμού σχεδιάζει να εντάξει ευρύτερες ορολογίες του όρου οικογένεια όταν υπολογίζεται η φτώχεια, αλλαγή που προκλήθηκε μερικώς από την πρόσφατη αύξηση των ανύπαντρων ζευγαριών που ζουν μαζί, μια μελέτη από το Pew Research Center υπογραμμίζει τις ταχέως μεταβαλλόμενες έννοιες της αμερικανικής οικογένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 29% των παιδιών κάτω των 18 ζουν με έναν γονέα ή με γονείς που είναι άγαμοι ή δεν είναι πλέον παντρεμένοι, πενταπλάσια αύξηση από το 1960. Περίπου το 15% έχει γονείς που είναι διαζευγμένοι ή εν διαστάσει και το 14% έχει γονείς που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ. Μέσα σ΄ αυτές τις δύο ομάδες ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό –το 6%- έχει γονείς που είναι ζευγάρια που ζουν μαζί κι έχουν διαλέξει να κάνουν οικογένεια και να μεγαλώσουν μαζί τα παιδιά τους χωρίς όμως να παντρευτούν.

Ως αιτιολόγηση αυτών των συμπερασμάτων έρχεται η απάντηση του 39% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα, που λέει πως ο γάμος είναι ξεπερασμένος- εν αντιθέση με το 1978 που μόλις το 28% πίστευε πως ο γάμος ήταν ξεπερασμένος- κι αυτό το αίσθημα υποστηρίζεται κι από τα ευρύτερα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως οι γάμοι έχουν πέσει στο κατώτερο ποσοστό που έχουν αγγίξει ποτέ, δηλαδή το 52% στους ενήλικες 18 και άνω.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών όταν ρωτήθηκε τι αποτελεί οικογένεια, συμφωνεί πως ένα παντρεμένο ζευγάρι με ή χωρίς παιδιά, ταιριάζει στην περιγραφή, όμως οι 4 στους 5 ανέφεραν ως οικογένεια κι ένα άγαμο ετεροφυλόφιλο ζευγάρι με παιδιά ή έναν άγαμο γονέα με το/τα παιδιά του. Επίσης τρεις στους 5 είπαν πως ένα ζευγάρι ίδιου φύλου με παιδιά είναι οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ο Andrew Cherlin, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, είπε πως «Ο γάμος είναι ακόμα πολύ σημαντικός σ΄ αυτή τη χώρα, αλλά δεν κυριαρχεί στην οικογενειακή ζωή όπως παλιά. Πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι να έχει κανείς μια επιτυχημένη οικογένεια και περισσότεροι άνθρωποι τους δέχονται.»…

Διαβάστε αύριο τη συνέχεια

Πηγή: msnbc, Hope Yen, Associated press

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης